ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Taekwon-do: Landeker že tretjič zapored svetovni prvak

NOVICA 28.08.2018



Minsk, 26. avgust 2018 – Slovenska Taekwon-do reprezentanca je na svetovnem mladinskem in veteranskem prvenstvu ponovno poskrbela za odlične uspehe. Peter Landeker in moška veteranska ekipa so ubranili naslove svetovnih prvakov iz leta 2014 in 2016, Ismet Ičanović pa zlato medaljo iz leta 2016. Domov se je devetčlanska slovenska odprava vrnila skupno s tremi zlatimi in tremi bronastimi medaljami ter s pokalom za najvišji tehnični dosežek med veterani zlate kategorije.

 

V beloruskem Minsku je med 21. in 26. avgustom 2018 potekalo XIII. mladinsko in VIII. veteransko svetovno prvenstvo v Taekwondo-ju, verzije ITF. Preko 600 udeležencev iz 60 držav je merilo znanje v posameznih in ekipnih borbah, formah, testu moči in specialni tehniki.
Devetčlanska slovenska odprava je bila tokrat sestavljena iz štirih izkušenih veteranov, ki so že večkrat dokazali, da so najboljši tako v Evropi kot tudi na svetu, dopolnili pa so jo z mladincem in mladinkama, ki v večini prvič nastopajo na svetovnem prvenstvu, imajo pa vsi bogate izkušnje in odlične rezultate z evropskih prvenstev. Poleg tekmovalcev sta se prvenstva udeležila tudi trenerka Staša Lipnik in sodnik Peter Rozoničnik (oba člana kluba Skala Velenje).


Naslov svetovnega veteranskega prvaka srebrne kategorije v borbah do 90 kg je že tretjič zapored ubranil velenjčan Peter Landeker, ki se je na najvišjo stopničko prvič povzpel na svetovnem prvenstvu v Tadžikistanu leta 2014, uspeh pa ponovil tudi leta 2016 v Italiji. Landeker je brez težav opravil z nasprotniki iz Belorusije, Dominikanske republike in Češke in suvereno upravičil naziv prvega favorita.
Prav tako tretjič zapored je naslov svetovnih prvakov v borbah ubranila tudi veteranska ekipa. Zmagovalcem iz Tadžikistana in Italije Petru Landekerju, Ismetu Ičanoviču in Muhamedu Baltiču se je tokrat pridružil še Matjaž Vidmar. Veterani so na poti do najvišje stopničke premagali ekipe iz Anglije, Ukrajine in Argentine.
Naslov svetovnega prvaka v borbah do 80 kg v zlati veteranski kategoriji je ubranil tudi Ismet Ičanović, ki je premagal tekmovalce iz Mongolije, Čila, Argentine in Anglije.
Bronaste medalje so si na tokratnem prvenstvu priborili Peter Landeker (veterani srebrna kategorija, forme črni pas VI.dan), Ismet Ičanović (veterani zlate kategorije, črni pas VI.dan) in Ema Mešič (mlajše mladinke, borbe do 50 kg).


Odlično pripravljenost celotne slovenske odprave dokazuje tudi dejstvo, da so njeni tekmovalci še štirikrat ostali tik pod mesti, ki vodijo do medalj. Tako je Filip Žak Glavnik (Skala Velenje) med mladinci v formah črni pas I.dan v izredno močni konkurenci 59 tekmovalcev premagal predstavnike Belorusije, Kanade in Estonije, nato pa je moral v borbi za stopničke priznati premoč Argentinskemu tekmovalcu in osvojil končno 5. do 8. mesto.

 

Slovenski rezultati XIII. Mladinskega in VIII. veteranskega svetovnega prvenstva:

Mladinci:

 

  • Ema Mešič (Sun Braslovče), borbe, mlajše mladinke -55 kg – 3.mesto
  • Nina Binter (Škorpijon Ljubljana), borbe, starejše mladinke -64kg – 5.-8.mesto
  • Filip Žak Glavnik (Skala Velenje), forme, mladinci črni pas I.dan – 5. -8. mesto
  • Filip Žak Glavnik (Skala Velenje), borbe, mlajši mladinci -55 kg – 9.-16.mesto
  • Nina Binter (Škorpijon Ljubljana), forme, mladinke, črni pas II.dan – 16.-32.mesto
  • Ema Mešič (Sun Braslovče), forme, mladinke črni pas I.dan – 33.-64.mesto

 

Veterani:

 

  • Peter Landeker (Skala Velenje), borbe, veterani silver, -90 kg – 1.mesto
  • Moška veteranska ekipa (Ičanović, Baltić, Landeker, Vidmar), ekipne borbe – 1.mesto
  • Ismet Ičanović (Škorpijon Ljubljana), borbe, veterani gold, -80 kg – 1.mesto
  • Muhamed Baltić (Tiger Ljubljana), najvišja tehnična nagrada med veterani gold
  • Peter Landeker (Skala Velenje), forme, veterani silver, črni pas VI.dan – 3.mesto
  • Ismet Ičanović (Škorpijon Ljubljana), forme, veterani silver, črni pas VI.dan – 3. mesto
  • Muhamed Baltić (Tiger Ljubljana), forme, veterani gold, črni pas VI.dan – 5. -8.mesto
  • Moška veteranska ekipa (Ičanović, Baltić, Landeker), ekipne forme – 5.-8.mesto
  • Matjaž Vidmar (Tiger Ljubljana), forme, veterani silver, črni pas II.dan - 9.-16.mesto
  • Matjaž Vidmar (Tiger Ljubljana), borbe, veterani silver -78 kg - 17.- 32.mesto
  • Moška veteranska ekipa (Ičanović, Baltić, Landeker, Vidmar), ekipni test moči

 

Trenerji:

Staša Lipnik (Skala Velenje)

Peter Landeker (Skala Velenje)

Ismet Ičanović (Škorpijon Ljubljana)

Muhamed Baltić (Tiger Ljubljana)

 

Vir:Taekwon-do in Kickboks klub Skala Velenje

 


 

Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!