ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


75 let Teniške zveze Slovenije

NOVICA 01.12.2015



Proslava ob 75-letnici Teniške zveze Slovenije ni bila slučajno v Mariboru, kajti krovna slovenska teniška organizacija je bila ustanovljena prav v štajerski prestolnici, in sicer v nedeljo, 26. maja leta 1940, v Aljaževi sobi hotela Orel. V njej so se zbrali predstavniki domala vseh teniških klubov z območja Dravske banovine. Po razpravi so sklenili, da bo sedež zveze v Mariboru, ki je v tistih letih imel največ teniških igralcev in igralk, za predsednika pa je bil izvoljen Mariborčan Radovan Šepec. Nekaj let po drugi svetovni vojni so sedež zveze preselili v Ljubljano, kjer je še sedaj.V spomin na 75. jubilej je bila včeraj v Narodnem domu v Mariboru slavnostna akademija. Na njej so se zbrali številni teniški delavci, igralci in igralke, ki so osvajali naslove državnih prvakov v nekdaji Jugoslaviji in samostojni Sloveniji, trenerji in drugi privrženci teniške igre, med gosti pa je bil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Prireditev, ki jo je skupaj s Teniško zvezo Slovenije pomagal pripraviti teniški klub (TK) Branik - za glasbeni in plesni del prireditve, v kateri so sodelovali pevski zbor OŠ Bojana Ilicha, igralke TK Branik, ki poleg teniške šole obiskujejo tudi glasbeno, in plesalke plesne šole Pingi - je poskrbela Sara Bosniæ Galiæ, je povezoval znani novinar Igor. E. Bergant. Zbranim je najprej spregovoril predsednik krovne zveze Marko Umberger, ki se je v podajanju zodovine slovenskega tenisa še posebej ustavil pri prelomnem trenutku, 26. maju 1940, ko je bila ustanovljena zveza. Ta je, kot je poudaril, zakoličila pot razvoja tenisa na slovenskih tleh in ta šport se je v naslednjih letih razširil po vsej Sloveniji.
Ob koncu je predsednik zveze spregovoril še o prihodnosti teniške igre pri nas in se še posebej zahvalil Antonu Grosmanu, avtorju zbornika Tenis Slovenija 1989-2015, ki na 146 straneh v sliki in besedi povzema teniško dogajanje od začetka te igre pri nas do letošnjega leta.
Zbrani so si nato ogledali kar tri filme o razvoju tenisa in turnirjih v Sloveniji, ki so zaobjeli tri časovna obdobja - prvo od leta 1960 do 1990, drugo od leta 1991 do 2010 in tretje od leta 2012 do 2015. V njih so se prepoznali tudi nekateri igralci in igralke, ki so se udeležili prireditve.
Sklepni del prireditve je minil v podelitvi posebnih priznanj nakaterim zaslužnim teniškim delavcem za njihov prispevek k razvoju tega športa pri nas. Priznanje so dobili Janez Erhart, prvi predsednik Teniške zveze Slovenije v samostojni državi, ki je oral ledino na tem področju, Andrej Polenec, ki je bil predsednik zveze od leta 2002 do 2006, poleg tega pa je dolga leta predsednik TK Triglav iz Kranja, Anton Groman, avtor zbornika neprecenljive vrednosti za slovenski teniški šport, in Mima Jaušovec za sijajne teniške dosežke, ki jih je kronala leta 1977 z osvojitvijo odprtega prvenstva Francije v Parizu. Ne gre pozabiti, da je bila Mima Jaušovec tudi dvakratna športnica Jugoslavije, štirikratna Slovenije in da je bila sedemkrat tudi najboljša športnica Maribora.
"Nad priznanjem ob jubileju TZ Slovenije sem prijetno presenečena. V družbi nekdanjih soigralcev, trenerjev in teniških prijateljev se počutim zelo lepo. Taka druženja so mi še posebej pri srcu. Redno spremljam tudi razvoj slovenskega tenisa in menim, da imamo obetaven rod igralcev in igralk, ki jih moramo podpirati na njihovi poti k teniškemu vrhu," je povedala Mima Jaušovec. "Zbornik je nastajal od leta 1991, ko sem začel delovati v organih TZ Slovenije, intenzivno pa je nastajal v zadnjih petih šestih letih. V delo je bilo vloženega veliko truda, na tisoče prostih ur, vendar sem zadovoljen, da je zbornik zagledal luč sveta. Spoznanje, da je naletel na dober odmev poznavalcev teniškega športa, odtehta ves trud," pa je pojasnil avtor zbornika Mariborčan Anton Grosman, ki že od leta 1974 živi v Velenju.
VIR: Večer - 27.11.2015


Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!