ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Taekwon-do - svetovno mladinsko in veteransko prvenstvo

NOVICA 12.09.2016



Italijanska Andrija med 5. in 12. septembrom 2015 gosti XII. mladinsko in VII. veteransko svetovno prvenstvo v Taekwondo-ju, verzije ITF. Preko 800 udeležencev iz 52 držav meri znanje v posameznih in ekipnih borbah, formah, testu moči in specialni tehniki.

Dvajsetčlanska slovenska odprava je tokrat sestavljena iz izkušenih veteranskih tekmovalcev, ki so že večkrat dokazali, da so najboljši tako v Evropi kot tudi na svetu, dopolnili pa so jo z mladinci in mladinkami, ki v večini prvič nastopajo na svetovnem prvenstvu, imajo pa vsi bogate izkušnje in odlične rezultate z evropskih prvenstev. Da je bil izbor reprezentance res dobro narejen kažejo rezultati, saj se bodo tekmovalci domov vrnili s štirimi naslovi svetovnih prvakov, eno srebrno in štirimi bronastimi medaljami, veteranska ekipa pa je bila tudi druga najboljša ekipa prvenstva.

Naslov svetovnega veteranskega prvaka srebrne kategorije v borbah do 90 kg je tudi letos ubranil Velenjčan Peter Landeker, ki se je na najvišjo stopničko prvič povzpel na svetovnem prvenstvu v Tadžikistanu leta 2014. Landeker je brez težav opravil z nasprotniki iz Norveške, Dominikanske republike in Češke in suvereno upravičil naziv prvega favorita.

Svetovni naslov v borbah je ubranila tudi veteranska ekipa. Zmagovalcem iz Tadžikistana, Petru Landekerju, Ismetu Ičanoviču in Muhamedu Baltiču se je tokrat pridružil še Simon Jan. Ekipa je premagala borce iz Avstralije, Rusije in Argentine in se okitila z zlatimi medaljami.

Svetovna naslova sta Slovencem pripadla še dvakrat. Na najvišjo stopničko med veterani zlate kategorije se je v formah črni pas V. dan povzpel najstarejši član reprezentance Muhamed Baltić. Najuspešnejši v zlati veteranski kategoriji v borbah do 80 kg pa je bil Ismet Ičanović.

Srebrno medaljo in naslov svetovnega podprvaka med starejšimi mladinci je osvojil novinec svetovnega prvenstva Luka Krel, član Taekwondo kluba Skala Velenje. Izkušnje z evropskih prvenstev, kjer je že drugo leto zapored evropski prvak v borbah v najtežji mladinski kategoriji, so pripomogle, da je brez težav ugnal nasprotnike iz Severne Koreje, Italije in Grčije, premoč pa je moral priznati samo tekmovalcu Ukrajine.

Tretja mesta so si priborili Peter Landeker (veterani srebrna kategorija, forme črni pas V.dan), Ismet Ičanović (veterani zlate kategorije, črni pas VI.dan), Dean Vukančič (starejši mladinci, borbe do 63 kg) in veteranska ekipa v formah (Peter Landeker, Ismet Ičanović, Muhamed Baltić).
Odlično pripravljenost celotne slovenske odprave pa dokazuje tudi dejstvo, da so njeni tekmovalci kar enajstkrat ostali tik pod mesti, ki vodijo do medalj, kar je odlična popotnica za njihovo nadaljnje delo.

Vir: Taekwon-do klub Skala Velenje Vir: Taekwon-do klub Skala Velenje

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!