ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Martin Steiner dobitnik Bloudkove nagrade za življenjsko delo v športu

NOVICA 15.02.2017



V kongresnem centru na Brdu so včeraj dvainpetdesetič podelili najvišja priznanja na področju športa, Bloudkova priznanja za leto 2016.

Bloudkovo nagrado za življenjsko delo v športu je za svoje izjemen prispevek slovenskemu športu prejel dolgoletni vodja Strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije, trener, sodnik in strokovni vodja Atletskega kluba Velenje in velik prijatelj atletike Martin Steiner.

Martin Steiner se je že kot sedemletni otrok seznanil s športom, še posebej z atletiko, ko je spremljal očeta Valterja Štajnerja na atletske treninge AD Kladivar v Celju. Oče je bil tam zaposlen kot prvi profesionalni atletski trener v Sloveniji.

V sezoni 1957/58 je pričel tekmovati v mladinskih kategorijah. Bil je uspešen tekač na srednje proge, predvsem na 800 in 1500-metrski razdalji. V mladinski konkurenci je bil večkratni jugoslovanski (leta 1961 v teku na 1500 metrov s časom 4:02.4, leta 1962 pa na 800 metrov s časom 1.57.8 in v štafeti 4 x 400 metrov s časom 3:40.7) in slovenski prvak, leta 1960 pa je postal mladinski balkanski prvak v tekih na 800 in 1500 metrov. V članski konkurenci je 1962 osvojil naslov državnega prvaka SFRJ v teku na 800 m (1:54.2). Poleg tega je bil večkratni slovenski prvak v tekih na 800 in 1500 m ter član jugoslovanske in slovenske atletske reprezentance ter ekipe AD Kladivar iz Celja.

Leta 1964, ko je končal tekmovalno kariero, je pričel z delom v športu, ki je bilo neprofesionalno in večinoma prostovoljno. Do leto 1970 deloval kot vaditelj mladinskih atletskih selekcij v AD Kladivar Celje. V tem času je bil, kot športni pedagog, zaposlen na ŠCBK Celje, kjer je dijake usmerjal v trening atletike pri AD Kladivar.

Po končanem služenju vojaškega roka se je preselil v Velenje in se vključil v delo Atletskega kluba Velenje kot trener, predvsem mladinskih kategorij. Med številnimi atleti, ki jih je treniral, sta tudi Stane Miklavžina in Andreja Šverc. V tem obdobju je bil zaposlen kot vodja rekreacije v takratnem Rudniku lignita Velenje (danes: Premogovnik Velenje), 5.000-članskem kolektivu, kjer je postavil sistem rekreacije zaposlenih, ki so ga kasneje s sodelavci širili in dopolnjevali.

Leta 1974 je postal predsednik strokovnega sveta AK Velenje, kjer je strokovno-tehnično organiziranost in delo zastavil tako, da je klub iz majhnega tekaškega kluba prerasel v razvit in uspešen atletski kolektiv. AK Velenje je dosegal zavidljive atletske in organizacijske rezultate. V letih 1983 do 1987 je bil trikrat pokalni zmagovalec Atletskega pokala Slovenije, bil enkrat 4. in enkrat 6. v Atletskem pokalu Jugoslavije, ki je veljalo za eno od najbolj konkurenčnih tekmovanj v regiji. Klub je nastopal tudi v 1. Jugoslovanski atletski ligi, v kateri je tekmovalo 10 najboljših klubov iz celotne Jugoslavije.

AK Velenje je še vedno izredno aktiven na področju organizacije atletskih tekmovanj in dogodkov. V Velenju so bila velika atletska tekmovanja: Evropski pokal atletskih reprezentanc – 1. liga (1993) in 2. liga (2003), dvakrat balkansko prvenstvo v krosu, dvakrat evropsko prvenstvo v krosu (1999 in 2011) ter številna meddržavna in državna tekmovanja. Tradicionalni mednarodni atletski miting pa je iz skromnih začetkov v letu 1976 prerasel v miting s statusom evropske atletske zveze in največji ter najbolje obiskan atletski miting v Sloveniji. Na vseh teh velikih tekmovanjih je bil in je še direktor tekmovanj ali podpredsednik organizacijskih odborov.
Razvoju tekmovalne atletike je sledil razvoj atletske infrastrukture. Bil je pobudnik prenove mestnega stadiona v moderen športni objekt s spremljevalnimi objekti, tribuno in razsvetljavo. Kot član gradbenega odbora je bil zadolžen za strokovni del priprave in izvedbe projekta. Danes je velenjski stadion moderen športni objekt z vsemi referencami za izvedbo tekmovanj, z licencami krovnih mednarodnih športnih zvez za atletiko in nogomet.

Martin Steiner je dve leti opravljal funkcijo direktorja v nogometnem klubu Rudar Velenje. Velenjski nogometni klub je v tem času konkuriral za najvišja mesta v prvi slovenski nogometni ligi v članski in mlajših starostnih kategorijah. Leta 1998 je NK Rudar Velenje postal pokalni prvak Slovenije, s čimer si je zagotovil nastop v evropskih nogometnih tekmovanjih, kar je še danes eden od največjih uspehov velenjskega klubskega nogometa.

Atletsko dejavnost je širil tudi izven Velenja in Celja. AK Velenje je organiziral atletsko vadbo v Koroški regiji, do Slovenj Gradca in v Savinjski, do Mozirja. V teh krajih so v velenjski atletski sredini zrasli odlični atleti, reprezentanti Boštjan Buč, Andreja Šverc in Nataša Krenker.

Bil je nacionalni trener za srednje in dolge proge pri Atletske zveze Slovenije. Deloval je tudi kot član Upravnega AZS. Vzporedno z delom v domačem okolju je aktivno sodeloval v organih AZS. Bil je član Strokovnega sveta in od leta 2006 predsednik SS AZS. V letu 2005 je zasnoval in kot komisar vodil slovensko atletsko ligo.

V tem času je bil vodja in tehnični vodja slovenskih atletskih reprezentanc, ki jih je vodil na velikih tekmovanjih (olimpijske igre, svetovna in evropska prvenstva v dvorani in na prostem, v vseh starostnih kategorijah). V tem obdobju je na mednarodnih atletskih tekmovanjih v članski in mlajše članski kategoriji nastopilo več kot 100 atletinj in atletov, ki so osvojili 2 medalji na olimpijskih igrah, 3 medalje na svetovnih prvenstvih, 1 medaljo na svetovnem prvenstvu v dvorani, 1 medaljo na evropskem prvenstvu, 3 medalje na evropskem prvenstvu v dvorani ter 5 medalj na evropskem prvenstvu za mlajše člane. Slovenske atletske reprezentance so v tem času osvojile še številne medalje v mlajših starostnih kategorijah, atletska članska reprezentanca Slovenije pa je v tem obdobju večino časa nastopala v prvi ligi pokala evropskih državnih reprezentanc.

Za svoje delo v športu je med drugim prejel: Zlato plaketo AZS za življenjsko delo, zlato plakete ŠZ Velenje za življenjsko delo ter najvišje občinsko priznanje Grb Mestne občine Velenje.
Večino svoje poklicne poti je bil zaposlen v današnjem Premogovniku Velenje, najprej kot referent rekreacije, nato pa vodja službe za izobraževanje. Kasneje je postal vodja Turistično-rekreacijskega centra Jezero v Velenju ter nazadnje direktor podjetja Gost Velenje, kjer je bil tudi svetovalec vodstva družbe. Tudi v času profesionalne kariere si je prizadeval šport podpirati s sponzoriranjem športnih kolektivov v Velenju, pridobivanjem finančnih sredstev in sponzorjev za šport, ter za izboljšanje pogojev za športnike v obliki štipendij in drugih oblik podpore.

Martin Steiner je v športu še vedno aktiven kot podpredsednik Atletskega kluba Velenje, član sveta trenerjev Atletskega kluba Velenje in kot podpredsednik Fundacije za šport. S svojimi izkušnjami in znanjem sodeluje še pri številnih drugih projektih, ki so pomembni za razvoj športa in izboljšanje pogojev za udejstvovanje v športu.

Martin, iskreno čestitamo!

Vir: Atletska zveza Slovenije

Vir: Atletska zveza Slovenije Vir: Atletska zveza Slovenije Vir: Atletska zveza Slovenije Vir: Atletska zveza Slovenije

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!