ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Kdo je prva plezalka sveta Janja Garnbret?

NOVICA 17.09.2018



Skromna, preprosta, prizemljena, trezna, kljub uspehom, ki 19-letno športno plezalko dvigajo v nebo.

Ni polovičarka

Nič ji ni žal, da ni imela mladosti, kakršno so imeli vrstniki, in da je morala na račun športa izpustiti mnoge zabave in družabne dogodke. Že od nekdaj se je najbolje počutila v steni, naravni ali umetni, tam si je tudi našla srčnega izbranca, Domna Škofica, tudi že zmagovalca težavnostnih preizkušenj svetovnega pokala. Janja je disciplinirana, resna, delovna, dosledna. Ni polovičarka – vse, kar se loti, opravi korektno. 

Korak pred konkurenco

Vedno je bila korak, dva pred konkurenco, vedno je tudi za leto ali dve prehitevala. Predlani je v Parizu, stara komaj 17 let, postala članska težavnostna svetovna prvakinja, nato se je veselila dveh malih kristalnih globusov, preden je (bo) sploh prestopila mejo najstništva. Letos je na dobri poti, da poseže še po tretji lovoriki. Pred dnevi je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojila dve zlati in eno srebrno kolajno.

Najbolj vsestranska

S tem je dokazala, da je daleč najbolj vsestranska in raznovrstna športna plezalka v svetovni karavani – ne le ta hip, temveč v vsej zgodovini. To je dobra odskočna deska pred olimpijsko premiero čez dve leti v Tokiu, ko bo na sporedu kombinacijska preizkušnja. Včeraj je na Tirolskem Janja v tej disciplini postala svetovna prvakinja, saj je v težavnosti in na balvanih povsem pri vrhu, v hitrosti pa ravno tako konstantno pridobiva.

Prva ali druga

Njenemu lahkotnemu, igrivemu, sproščenemu plezalnemu slogu, za katerega se zdi, da mu dejansko ne more spodleteti, se priklanjajo zdajšnje in nekdanje tekmice. Janji, ki je letos uspešno opravljala tudi maturo, bo glavni cilj obržati trenutno raven pripravljenosti tudi vnaprej – letos je namreč že na desetih preizkušnjah končala vsaj na drugem mestu. Da bo podobno tudi v prihodnje, ne dvomi nihče.

Vir: Delo

 

Vir: Delo Vir: Delo Vir: Delo

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!