ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Patrik Zajelšnik najboljši dirkač Slovenije za leto 2019

NOVICA 02.12.2019



V nedeljo 1.12. 2019, je Nacionalna Zveza za Avto šport Slovenije AŠ 2005 priredila tradicionalno svečanost ob koncu sezone imenovano Večer prvakov, na kateri je proglasila zmagovalce sezone v vseh disciplinah avto športa in podelila zahvale in priznanja tistim, ki so pomembno soustvarjali letošnjo sezono. Prireditev je tudi tokrat potekala v Ljubljani prijetnem okolju restavracije Vivo.

Najvišjo nagrado na področju avto športa je prejel dirkač kluba V-Racing, PATRIK ZAJELŠNIK, ki tekmuje na Gorskih hitrostnih dirkah.

38. letni Patrik Zajelšnik doma iz Vojnika pri Celju, rojen v Nemčiji in tudi trenutno živeč v Freiburgu v Nemčiji, je z avto športom povezan že od vsega začetka svojega življenja. V družini dirka še njegov starejši brat Alexander in pa oče Jožef, ki je vodja ekipe in je z dirkanjem pričel že davnega leta 1974.
Patrikova dirkaška pot se je najprej pričela v letu 1991 v gokartu, naslednji korak pa je že bil prototip 2000 ccm v katerega je sedel leta 1999 in takoj osvojil 3 mesto v krožnih dirkah. V letu 2000 je napredoval na drugo mesto, v letu 2002 pa je osvojil naslov Evropskega prvaka v krožnih dirkah za prototipe do 3000 ccm. Po tem uspehu se je ekipa odločila, da preide na dirkališča gorskih hitrostnih dirk. V letu 2007 so se včlanili v Klub V-Racing Velenje, se prvič udeležili dirke slovenskega državnega prvenstva na Rogli in s tem pričeli aktivno promovirati doma in v tujini Gorske hitrostne dirke v Sloveniji in še posebej dirko na Rogli, katere organizator je bil prav klub V-Racing. Patrik je v 12 letih nastopanja z licenco V-Racing pdo okriljem zveze za Avto šport Slovenije AŠ 2005 dosegel v slovenskem državnem prvenstvu kar nekaj zmag in ostalih odličnih uvrstitev. V letu 2007 je bil v pokalnem tekmovanju AŠ 2005 za formule in prototipe tretji, v letu 2008 drugi in v letu 2012 zmagovalec, v letih 2013 in 2015 je že bil Avtomobilist Slovenije. Vse skozi dosega odlične rezultate tudi na velikih mednarodnih dirkah v tujini, kjer se redno uvršča na stopničke, tudi najvišjo.

V sezoni 2019 je dosegel v generalni razvrstitvi na dirki FIA evropskega prvenstva v Buzetu na Hrvaškem 2. mesto, zmagal na FIA International HILL CLIMB CUP Gorjanci, zmagal še na mednarodni dirki in francoskem državnem prvenstvu v Franciji - Course de Cote La Broque in v Avstriji Bergrennen St. Agatha ter bil 3. v Franciji na mednarodni dirki in državnem prvenstvu Francije Luksemburga in Nemčije.

Patrik trenutno tekmuje z enim najhitrejših dirkalnikov na gorskih hitrostnih dirkah. To je prototip Norma M20FC z motorjem Judd Mugen 3,0 V8 z močjo 500 KM in 580 kg teže. Ta bolid pospeši od 0 – 100 km/h v 2,4 sekunde in razvije maksimalno hitrost 320 km/h. Še posebej pomembno pa je tudi to, da vse priprave, dodelave in izboljšave dirkalnika nastajajo v njihovi domači delavnici, na kar so še posebej ponosni.

S temi imenitnimi dosežki je ponesel ime slovenskega avto športa v širši evropski prostor in tako pomembno prispeval k še večji prepoznavnosti.

Čestitke Patriku in celotni ekipi ter veliko uspehov tudi v prihodnje!

 

Vir: Avto klub V-Racing
 

Foto: Avto klub V-Racing

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!