ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Športno plezanje - zgodovinski uspeh, trikrat Zdravljica

NOVICA 28.11.2016



Komaj 17-letna Korošica Janja Garnbret je včeraj v Kranju ob koncu sezone svetovnega pokala v športnem plezanju osvojila tretje mesto in že v svoji prvi sezoni v članski konkurenci prejela pokal za zmago v skupnem seštevku težavnosti in kombinacije. Njen partner Domen Škofic pa se kot prvi Slovenec v zgodovini veseli skupne zmage v težavnosti. To je najuspešnejša sezona za slovenske plezalce, ki so s 1575 točkami zmagali tudi v pokalu narodov.

Športna dvorana Zlato polje v Kranju je bila prvič v 21-letni zgodovini organizacije sklepnega dejanja svetovnega pokala v športnem plezanju razprodana. Glavni razlog za takšno zanimanje sta brez dvoma prva dama svetovnega športnega plezanja Janja Garnbret in njen življenjski in plezalni partner Domen Škofic.
Po njuni zaslugi je več kot 1.400 gledalcev, ki so z glasnim spodbujanjem brez izjeme spodbujali vse tekmovalce, kar trikrat stoje prepevalo Zdravljico.
Komaj 17-letna Korošica ima za seboj neverjetno premierno sezono v članski konkurenci. Postala je svetovna članska in mladinska prvakinja v težavnostnem plezanju in po zaslugi stalne odličnosti skozi vso sezono tudi zmagovalka skupnega seštevka v svetovnem pokalu v težavnosti in kombinaciji z balvanskim plezanjem.
Na prestolu skupnega seštevka v težavnostnem plezanju se ji je pridružil tudi njen partner, radovljiški plezalec Domen Škofic, ki je v Kranju sploh prvič stopil na zmagovalni oder (zasedel je drugo mesto) in potrdil svoj letošnji primat v moški konkurenci.

To je zgodovinski dosežek za slovensko plezanje. Noben Slovenec še ni zmagal v skupnem seštevku, so pa to že storile tri Slovenke. Poleg Garnbretove še Mina Markovič (trikrat) in Maja Vidmar, ki je v skupnem seštevku slavila v njeni najuspešnejši sezoni 2007.
Mlada koroška plezalka je po tekmi priznala, da se je danes v prestolnici Gorenjske navijačem (s Koroške in Velenja sta v Kranj pripotovala dva avtobusa njenih navijačev) želela zahvaliti za podporo, ki jo je čutila vso sezono, a se ji ni izšlo po željah. Po vodstvu v polfinalu in kvalifikacijah, ki ji je vlilo samozavest, se je morala v finalu zadovoljiti z zanjo skromnim tretjim mestom. Solze, ki so se v njenih očeh zalesketale po svečani podelitvi, so solze sreče in ne razočaranja, je dejala.

Zmaga je pripadla Belgijki Anak Verhoeven, drugo mesto pa Japonki Akiyo Noguchi. Izkušena 29-letna slovenska plezalka Mina Markovič je pristala na nehvaležnem 4. mestu.

Nasprotno pa se je vse poklopilo 22-letnemu Škoficu, ki je v Kranju prvič stopil na zmagovalni oder. Zmagal je Nemec Sebastian Halenke, tretji je bil Italijan Stefano Ghisolfi. 

Iskreno čestitamo!

Vir: Siol.net

Vir: Siol.net Vir: Siol.net Vir: Siol.net Vir: Siol.net

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!