ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Velenjski sabljači odlični na državnem prvenstvu

NOVICA 22.01.2020V soboto je v organizaciji Sabljaške zveze Slovenije v Velenju potekalo Državno prvenstvo v sabljanju za kadete in mladince 2020. Prvenstva se je udeležilo tudi 9 članov Sabljaškega kluba Rudolf Cvetko Velenje, ki so nastopili v vseh štirih kategorijah floreta. Klub so zastopali Pia Čretnik, Leo Čretnik, Lenart Iršič, Ana Jurjovec, Jakob Jurjovec, Borut Mohorko, Emanuel Planko, Mark Poprask in Iza Šerc.

V kategoriji floret mladinke sta najprej nastopili Ana Jurjovec in Pia Čretnik, kljub temu, da po starosti sodita v starostno kategorijo kadetinj. Pia se je s tremi zmagami in enim porazom uvrstila neposredno v polfinale, Ana pa si je z dvema zmagama in dvema porazoma v kvalifikacijskem krogu polfinale prislužila z zmago v prvem eliminacijskem krogu. V polfinalu sta se morali pomeriti med sabo. Pia je bila boljša z rezultatom 15:10. Tudi v finalu je upravičila vlogo favoritinje in slavila z rezultatom 15:12. Pia je z osvojenim 1. mestom postala državna prvakinja v kategoriji floret mladinke, na zmagovalnih stopničkah pa se ji je s 3. mestom pridružila Ana.

Opoldne so v kategoriji floret kadeti nastopili Leo Čretnik, Lenart Iršič in Mark Poprask. Mark in Leo sta v kvalifikacijskem krogu oba nanizala tri zmage in en poraz, ter se tako kot 3. in 4. uvrščeni uvrstila v eliminacijski del. Lenartu preboj v eliminacije ni uspel in je tekmovanje zaključil na 10. mestu. V četrtfinalu je Mark premočno slavil z rezultatom 15:1 in se uvrstil v polfinale. Tam je z rezultatom 15:5 izgubil s kasnejšim zmagovalcem. Leo je četrfinalni obračun izgubil z rezultatom 15:7. Mark je na koncu z osvojil 3. mesto in bronasto medaljo, Leo pa je svoj nastop zaključil na 5. mestu.

Naslednja kategorija, v kateri so nastopile velenjske tekmovalke, je bila floret kadetinje. Pia, Iza in Ana so se po kvalifikacijskem krogu skupin vse tri uvrstile v nadaljevanje tekmovanja. Prvi eliminacijsk krog je bila Iza kot prvo rangirana prosta, Pia in Ana pa sta ga z rezultatoma 15:0 in 15:13 uspešno prestali. V polfinalu sta se Ana in Iza pomerili med sabo. Boljša je bila Iza z rezultatom 15:12. V drugem polfinalnem obračunu pa je Pia slavila z rezultatom 15:8. V napetem finalu sta se klubski kolegici pomerili med sabo. Z rezultatom 15:11 je Iza osvojila 1. mesto in naslov državne prvakinje v kategoriji floret kadetinje, na odru za zmagovalke pa sta se ji z 2. mestom in 3. mestom pridružili še Pia in Ana. Vse tri kadetinje so se torej okrasile z medaljami, zlato, bronasto in srebrno.

Popoldne se je v kategoriji floret mladinci pomerilo kar pet predstavnikov sabljaškega kljuba Rudolf Cvetko. Poleg nosilca naslova iz lanskega leta, Boruta Mohorka, so nastopili še Jakob Jurjovec, Mark Poprask, Leo Čretnik in Emanuel Planko. Vsem petim se je v kvalifikacijskem delu uspelo uvrstiti v eliminacijski del. V prvem eliminacijskem krogu so Borut, Mark in Leo, z rezultati 15:6, 15:3 in 15:9, slavili brez težav, Jakob in Emanuel pa sta se za preboj v četrtino finala pomerila med sabo. Jakob je bil boljši z rezultatom 15:8. Mark je z rezultatom 15:3 suvereno opravil z nasprotnikom in si prislužil nastop v polfinalu, kjer se mu je z zmago 15:10 pridružil tudi Jakob. Borut in Leo pa sta se pomerila med sabo. Z rezultatom 15:5 je slavil Borut. V prvem polfinalnem obračunu je Mark z rezultatom 15:8 suvereno ugnal nasprotnika, Borut pa si je z zmago 15:5 nad klubskim sotekmovalcem Jakobom prav tako zagotovil nastop v finalu. Finale je tokrat postregel z resničnim presenečenjem. Mark je po izredno napetem dvoboju Boruta premagal z rezultatom 15:13. Na zmagovalni oder so tako stopili kar trije "Cvetkoti". Mark z zlato medaljo kot 1., Borut s srebrno kot 2. in Jakob z bronasto kot 3. Odlične uvrstitve sta s 7. in 10. mestom dopolnila še Leo in Emanuel. Tako kot v kategoriji floret kadetinje, je bil zmagovalni oder skoraj povsem v barvah velenjskih sabljačev.

Letošnja izvedba Državnega prvenstva v sabljanju za kadete in mladince se je za velenjske sabljače zaključila izredno uspešno. Od 4 možnih zlatih medalj v kategorijah, v katerih se sablja s floretom, so v velenjskih rokah končale kar tri!

Uspeh so nedvomno dopolnile tudi dve srebrni medalji in štiri bronaste, kar Sabljaški klub Rudolf Cvetko Velenje po številu osvojenih medalj uvršča v sam vrh slovenskega sabljanja.

Čestitamo!

 

Vir: Sabljaški klub Rudolf Cvetko Velenje

Foto: Sabljaški klub Rudolf Cvetko Velenje Foto: Sabljaški klub Rudolf Cvetko Velenje Foto: Sabljaški klub Rudolf Cvetko Velenje Foto: Sabljaški klub Rudolf Cvetko Velenje

Koledar dogodkov

Adijo šola, živjo šport - izkoristi čas za naslednje aktivnosti

DOGODEK
Zimske počitnice se približujejo in vabimo vas, da se nam pridružite na naših počitniških programih