ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Maestralno plezanje Janje Garnbret

NOVICA 16.06.2023



15.6.2023 - Potem ko se je po poškodbi v karavano svetovnega pokala vrnila na balvanski tekmi v Pragi in osvojila drugo mesto, s katerim ni bila povsem zadovoljna, je Janja Garnbret svoj drugi nastop v tej sezoni dočakala v avstrijskem Innsbrucku, ki gosti dvojni program – balvanski in težavnostni. Prvi so bili na vrsti balvani, s čimer se je sezona za svetovni pokal v tej disciplini tudi zaključila. Slovenska šampionka, ki je zadnjo tekmo v italijanskem Brixnu izpustila, je v svojem slogu opravila že s sredinimi kvalifikacijami, kjer je bila najboljša med vsemi in se suvereno uvrstila v večerni polfinale. Tam je v celoti rešila tri balvanske probleme, težave ji je delal le zadnji, pri katerem je v šestem poskusu osvojila cono, za kaj več pa ji je zmanjkalo časa. V finale, med najboljših šest, se je uvrstila s četrtim rezultatom, bila je tudi edina slovenska predstavnica v "prime-time" programu.

Svoj pohod proti zlati kolajni je v finalu začela odločno, z bučno podporo občinstva. Videti je bila precej sproščeno, že pred tekmo je razlagala, da v Innsbrucku rada tekmuje. In to se je skozi njeno plezanje kar nekako čutilo. Prvi balvanski problem je rešila v manj kot minuti (tekmovalke imajo v finalu za vsak balvan na voljo štiri minute), njeno plezanje pa je bilo videti precej lahkotno. V podobnem slogu je opravila tudi z drugim balvanom, razkošno znanje in talent pa sta še bolj do izraza prišla pri tretjem balvanskem problemu, kjer so imele vse ostale tekmovalke kar precejšnje težave. Najboljša športna plezalka na svetu je z njim opravila v nekaj več kot pol minute in zanesljivo prevzela vodstvo. Nenazadnje je vrh dosegla edina med vsemi. Popustila ni niti na zadnjem, najtežjem balvanu, solze sreče, ko je po 40 sekundah dosegla vrh, pa so povedale svoje. Prva zlata kolajna v letošnji sezoni svetovnega pokala je bila njena (in 38. v karieri), nova priložnost za vrhunski rezultat pa se ji nasmiha že v soboto in nedeljo, ko bo na vrsti prva letošnja tekma v težavnosti.

Čestitke in bravo Janja!

 

Vir: Vecer.com


 

Janja Garnbret (Foto:EPA)

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak