ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Taekwon-do: Članicam tri medalje na svetovnem prvenstvu, veterani odlični

NOVICA 02.09.2019



Plovdiv, 30. avgust 2019 – Slovenska ITF Taekwon-do reprezentanca se je z 21. svetovnega prvenstva v Bolgariji vrnila s štirimi zlatimi, tremi srebrnimi in tremi bronastimi medaljami ter pokalom za 3. najuspešnejšo reprezentanco med veterani. Med članicami je Siršetova osvojila 2. mesto, Lipnikova in Binterjeva pa 3. mesti. Veterani so v borbah dosegli 100 % izkupiček, saj so se vsi njihovi nastopi končali z zmagami, uspeh pa so tekmovalci dopolnili še z dvema srebrnima medaljama v formah med veterani ter z bronasto medaljo v borbah med mladinci.

V bolgarskem Plovdivu je med 24. in 31. avgustom 2019 potekalo 21. svetovno prvenstvo v ITF Taekwondo-ju za člane, mladince in veterane. 970 tekmovalcev iz 75 držav je v več kot 2000 nastopih merilo znanje v posameznih in ekipnih borbah, formah, samoobrambi, testu moči in specialni tehniki.
Slovensko odpravo je tokrat sestavljalo petnajst tekmovalcev in trenerjev, ki so svoje delo na prvenstvu zelo dobro opravili.

V članskih kategorijah so za medalje poskrbela dekleta, kar zagotovo ni presenečenje, saj gre za izkušene tekmovalke, ki v svojih zbirkah že imajo medalje s svetovnih prvenstev.
Srebrno medaljo v borbah do 77 kg si je priborila Saša Sirše in s tem izenačila svojo najboljšo uvrstitev s svetovnih prvenstev – 2. mesto iz leta 2013. Siršetova je na poti do drugega mesta premagala Čehinjo, Bangladeševko in Rusinjo, v finalni borbi pa morala priznati premoč drugi predstavnici Rusije.
Staša Lipnik je na odru za zmagovalke med članicami stala že leta 2011 in 2015. Tudi takrat je bila od nje boljša samo kasnejša svetovna prvakinja. Tokrat je na predstavnico Severne Koreje, ki je kasneje zmagala v borbah do 72 kg, na žalost naletela v polfinalu in se uvrstila na končno 3. mesto. Pred tem je premagala predstavnici Katmanduja in Rusije.
Prvič je na članskem svetovnem prvenstvu nastopila osemnajstletna Nina Binter in se že povzpela na oder za zmagovalke. V borbah do 67 kg je premagala Čehinjo, Grkinjo, Ukrajinko in v polfinalu izgubila proti Argentinki ter tako osvojila 3. mesto.
Tik pred medaljo, na četrtem mestu, pa je svoj zadnji nastop v članski kategoriji zaključila Tanja Verboten. Verbotnova, ki ima bronasto medaljo s svetovnega prvenstva 2007, bo namreč na prihodnjem svetovnem prvenstvu že nastopila med veterankami. Tokrat se je v testu moči uspešno prebila skozi kvalifikacije in bila v finalnem delu v borbi za tretje mesto izenačena s predstavnicama Avstralije in Kazahstana. Po podaljšku je bila v lomljenju desk uspešnejša Avstralka, ki si je tako zagotovila bronasto medaljo. Verbotnova je nastopila tudi v formah črni pas III.dan, vendar ji žreb ni bil naklonjen, saj je že v prvem krogu nastopila proti predstavnici Severne Koreje, ki je kasneje četrtič zapored ubranila naslov svetovne prvakinje.
Tik pred medaljo je med člani ostal tudi Borut Sobota v kategoriji do 92 kg. V svoji skupini je premagal Angleža in Rusa, v zadnji borbi za prehod v nadaljevanje tekmovanja pa je po podaljšku izgubil proti Severnemu Korejcu in osvojil 5.- 8.mestu.

Zelo dobre borbe so prikazali tudi preostali trije člani. Luka Krel je v kategoriji do 85 kg najprej v skupinskem delu izgubil proti kasnejšemu svetovnemu prvaku Rusu, kasneje premagal Angleža in Tadžikistanca in se kot drugi v skupini uvrstil v nadaljevanje tekmovanja, tam pa izgubil proti Argentincu. Nejc Rakuša je premagal Mongolca in Ukrajinca, žal pa je malenkost zmanjkalo v borbi proti Severnemu Korejcu, kasnejšemu svetovnemu podprvaku, ki mu je tako preprečil zmago v skupini in vstop v nadaljevanje tekmovanja. Domen Zabukovnik je premagal Avstralca in izgubil proti Špancu, kar je bilo tudi premalo za nadaljevanje tekmovanja.

Vsi člani in članice so nastopili tudi v posameznih formah, vendar jim je nekoliko zmanjkalo za vstop v nadaljevanje tekmovanja, ženska ekipa (Lipnik, Verboten, Binter) pa se je v ekipnem testu moči uspešno kvalificirala, v finalu pa ni uspela napredovati do vidnejšega rezultata.


Med veterani je naslov svetovnega veteranskega prvaka srebrne kategorije v borbah do 90 kg že četrtič zapored ubranil Peter Landeker. Landeker je suvereno upravičil vlogo favorita in je brez težav opravil z nasprotniki iz Češke, Hongkonga, Avstrije in Bolgarije.
Prav tako četrtič zapored so svetovni prvaki postali veterani v ekipnih borbah. Peter Landeker, Ismet Ičanovič, Simon Jan in Muhamed Baltič so premagali Irce, Angleže, Čehe in Japonce.
Tretje prvenstvo v veteranski zlati kategoriji je bilo zelo uspešno tudi za Ismeta Ičanoviča, ki se je tretjič zapored povzpel na najvišjo stopničko v borbah do 80 kg. Premagal je Argentinca, Angleža in Mongolca.
Naslov svetovnega prvaka v borbah do 80 kg med veterani srebrne kategorije si je priboril tudi Simon Jan, ki je na poti do zlate medalje premagal Rusa, Grka, Japonca in Srba.
Veterani so osvojili še dve srebrni medalji v formah. Peter Landeker je med nosilci črnega pasu VI.dan premagal Grka in Škota, v finalu pa klonil proti predstavniku Češke. Srebrno medaljo je osvojila tudi veteranska ekipa v formah. Landeker, Ičanovič in Baltič so premagali Argentince in Irce ter izgubili proti Japoncem.
V formah so tik pred medaljo ostali, novinec na svetovnih prvenstvih, Boštjana Šketa (veterani, srebrna kategorija, črni pas I.dan) ter Ismet Ičanovič in Muhamed Baltič (oba veterani, zlata kategorija, črni pas VI.dan), kjub temu pa so veteranski uspehi zadostovali za osvojitev pokala za tretje mesto po številu osvojenih medalj med veterani.
Del slovenske izbrane vrste sta bila tudi mladinca Filip Žak Glavnik in Pia Zoja Glavnik.
Za Filipa je bilo to drugo mladinsko svetovno prvenstvo, kjer je izboljšal svojo uvrstitev na 5. – 8. mesto iz leta 2018. Tokrat je v borbah med mlajšimi mladinci do 60 kg uspešno premagal Kazahstanca, Španca in Tadžikistanca, v polfinalu pa izgubil proti Grku in osvojil bronasto medaljo.
Za Pio Zojo je bil to sploh prvi nastop v mladinski kategoriji, ki ga je zelo dobro opravila. V borbah med mlajšimi mladinkami do 45 kg je premagala Ukrajinko ter izgubila proti Rusinji in Bolgarki. Na žalost se ni prebila iz svoje skupine, je pa njen rezultat zadostoval za 5.- 8. mesto.

Slovensko odpravo so dopolnili tudi predsednik ITF Slovenije, ki se je udeležil kongresa svetovne ITF Taekwon-do federacije, tehnični direktor zveze, ki je pomagal pri organizaciji prvenstva, sodnik ter fizioterapevt, ki na srečo s slovenskimi tekmovalci ni imel preveč dela, so ga pa z veseljem k delu v medicinski ekipi pritegnili organizatorji.

Na kongresu svetovne federacije je bilo izglasovano, da bo 22. svetovno prvenstvo leta 2021 potekalo na Kitajskem, v letu 2020 pa bodo v Argentini organizirali 1. svetovni pokal v ITF Taekwondo-ju.

 


Slovenski rezultati XXI. svetovnega prvenstva:

Člani:
• Saša Sirše (Škorpijon Ljubljana), borbe, članice -77 kg – 2. mesto
• Nina Binter (Škorpijon Ljubljana), borbe, članice -67 kg – 3. mesto
• Staša Lipnik (Skala Velenje), borbe, članice -72 kg – 3. mesto
• Tanja Verboten (Skala Velenje), test moči – 4. mesto
• Borut Sobota (Skala Velenje), borbe, člani -92 kg - 5. – 8. mesto
• Saša Sirše (Škorpijon Ljubljana), forme, članice črni pas IV.dan – 9. – 11. mesto
• Staša Lipnik (Skala Velenje), forme, članice črni pas IV.dan – 9. – 11. mesto
• Nejc Rakuša (Skala Velenje), borbe, člani -58 kg - 9. – 16. mesto
• Luka Krel (Skala Velenje), borbe, člani -86 kg – 9. – 16. mesto
• Domen Zabukovnik (Skala Velenje), borbe, člani -71 kg – 9. – 16. mesto
• Tanja Verboten (Skala Velenje), forme, članice črni pas III.dan – 17. – 22. mesto
• Nina Binter (Škorpijon Ljubljana), forme, članice črni pas II.dan – 17. – 24. mesto
• Borut Sobota (Skala Velenje), forme, člani črni pas III.dan - 33. – 37. mesto
• Nejc Rakuša (Skala Velenje), forme, člani črni pas III.dan - 17. – 32. mesto
• Domen Zabukovnik (Skala Velenje), forme, člani črni pas II.dan - 17. – 32. mesto
• Luka Krel (Skala Velenje), forme, člani črni pas I.dan - 33. – 48. mesto
• Ženska članska ekipa (Lipnik, Verboten, Binter), test moči – kvalifikacije v finale

Mladinci:

• Filip Žak Glavnik (Skala Velenje), borbe, mlajši mladinci -60 kg – 3. mesto
• Pia Zoja Glavnik (Skala Velenje), borbe, mlajše mladinke -45 kg – 5. – 8. mesto
• Pia Zoja Glavnik (Skala Velenje), forme, mladinke črni pas I.dan – 17. – 32. mesto
• Filip Žak Glavnik (Skala Velenje), forme, mladinci črni pas I.dan – 33. – 49. mesto


Veterani:

• Peter Landeker (Skala Velenje), borbe, veterani silver, -90 kg – 1. mesto
• Simon Jan (Sun Braslovče), borbe, veterani silver -80 kg – 1. mesto
• Ismet Ičanović (Škorpijon Ljubljana), borbe, veterani gold, -80 kg – 1. mesto
• Moška veteranska ekipa (Ičanović, Baltić, Landeker, Jan), ekipne borbe – 1. mesto
• Peter Landeker (Skala Velenje), forme, veterani silver, črni pas VI.dan – 2.mesto
• Moška veteranska ekipa (Ičanović, Baltić, Landeker), ekipne forme – 2. mesto
• Ismet Ičanović (Škorpijon Ljubljana), forme, veterani silver, črni pas VI.dan – 5. – 8. mesto
• Muhamed Baltić (Tiger Ljubljana), forme, veterani gold, črni pas VI.dan – 5. - 8. mesto
• Boštjan Šketa (Sun Braslovče), forme, veterani silver črni pas I.dan – 5. - 8. mesto
• Moška veteranska ekipa (Ičanović, Baltić, Landeker, Jan), ekipni test moči

 

Vir: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje


 

Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje Foto: Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!