ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


[Šport v času epidemije] IO OKS ZNOVA POZVAL K VEČJI POMOČI ŠPORTU, POTRJEN LPŠ

NOVICA 09.02.2021



Člani Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so na današnjem zasedanju vnovič pozvali vlado h konkretnejši podpori športu v naslednjem paketu za blaženje posledic pandemije covida 19. Obenem so še enkrat pozvali politične odločevalce, da se otrokom in mladini omogoči športna vadba ter potrdili Letni program športa.
Člani IO OKS so opozorili predvsem na alarmantno stanje v društvih, kjer so številna v velikih težavah. "Ugašanje društev je velika nevarnost, saj bo vnovična vzpostavitev v številnih sredinah težka," je ob tem dejal prvi podpredsednik OKS Janez Sodržnik.

Pozive k pomoči športu je povzel tudi generalni sekretar OKS Blaž Perko, ki je poudaril, da OKS aktivno pošilja pobude. "Določene pobude je vlada sprejela. Omogočili so povračila najemnin, povračila stroškov za testiranja, povračila določenih drugih sredstev, realizirani so bili predlogi v povezavi z dohodnino." A Perko izpostavlja, da je potrebna dodatna podpora, da se bodo društva lahko izkopala iz krize.
OKS je vlado pozval tudi, da se športnike uvrsti na prednostni seznam pri cepljenju proti covidu-19, takoj ko bodo precepljene najbolj rizične skupine, oziroma da se omogoči cepljenje vsaj tistim športnikom, ki so najbolj izpostavljeni potovanjem.

Direktorica direktorata za šport Mojca Doupona je predstavila Letni program športa v višini 26 milijonov evrov, kar je po njenem mnenju lep napredek v primerjavi z 19 milijoni iz lanskega leta. "Razmerja so podobna kot doslej. Športnim programom je namenjenih 14 milijonov, z osmimi milijoni je precej višja postavka za infrastruktura," je največji postavki razkrila Doupona.

Predstavila je druge postavke, med katerimi je opozorila na večjo vzpodbudo h gradnji manjših športnih površin na prostem, večjo pomoč pri organizaciji velikih športnih prireditev ter večji obseg sredstev za znanstveno-raziskovalno dejavnost, saj je v Sloveniji po njenem mnenju po 12 letih vnovič nujno opraviti raziskavo športno-rekreativne dejavnosti, ki je bila nazadnje opravljena pred 12 leti, zdaj pa bodo podatki zelo zanimivi za obvladovanje posledic epidemije.

Z nekaj pomisleki so člani IO OKS predlog potrdili, Doupona pa je zavrnila večino očitkov ter opozorila na pogoje pri določanju večine sredstev in na fleksibilnost ministrstva pri lanski porabi sredstev, ki je bila zaradi pandemije zelo otežena. "Vlagamo tudi napore za vnovično odprtje športa, pišemo predloge, a glede na epidemiološko sliko to žal ni možno. Potrpimo še malo."

Doupona je potrdila še, da je vlada spremenila odlok, s katerim bo minimalnemu številu gledalcev omogočila ogled športnih prireditev. Kot pravi, je s tem omogočeno, da si tekmovanje ogleda do 50 ljudi, ki so bili cepljeni, preboleli bolezen ali pa negativno opravili testiranje na virus manj kot 48 ur pred dogodkom. V prvi vrsti je v zvezi s tem izpostavljen obisk svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki.

 

Vir: Olimpijski komite Slovenije - ZŠZ

Športna zveza Velenje

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak