ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Začasne omejitve pri izvajanju športnih programov podaljšane do 19. marca

NOVICA 12.03.2021



Vlada je na svoji 62. redni seji, dne 10. marca sprejela Odlok o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih in tako podaljšala veljavnost Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov (Uradni list RS, št. 20/21, 25/21, 27/21 in 30/21). Vsebina odloka ostaja nespremenjena, le za sedem dni (do 19. marca 2021) se podaljšuje veljavnost ukrepov.


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je OKS-u dne, 11. marca 2021 posredovalo pojasnilo glede obveznosti prijave športnih tekmovanj pri policiji oz. pridobitvijo dovoljenj za izvedbo t. i. športnih tekmovanj pri Upravnih enotah.

Ministrstvu za notranje zadeve oz. Direktoratu za upravne notranje zadeve je MIZŠ zastavili naslednje vprašanje:

Ali so - glede na veljavne omejitve iz Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov (Uradni list RS, št. 20/21, 25/21, 27/21 in 30/21) na področju organizacije športnih tekmovanj - organizatorji športnih tekmovanj dolžni opraviti prijavo športnega tekmovanja na način, kot to opredeljuje Zakon o javnih prireditvah?

Odgovor, ki so ga prejeli se glasi:

Na podlagi Zakona o javnih zbiranjih (Uradni list RS, št. 64/11-upb) mora organizator prireditev (npr. športno tekmovanje) prijaviti pri pristojni policijski postaji oziroma si zanjo pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote le v primeru, če organizira javno prireditev. Za javno prireditev se na podlagi 2. in 3. točke prvega odstavka 4. člena Zakona o javnih zbiranjih šteje prireditev (npr. tekmovanje), pri kateri organizator z javno objavo vabi k udeležbi neimenovano število udeležencev, naj se udeležijo dogodka (tekmovanja) in pri kateri je udeležba brezpogojno ali pod določenimi pogoji (npr. z nakupom vstopnice) dovoljenja vsakomur.

Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov (Uradni list RS, št. 20/21, 25/21, 27/21 in 30/21) prepoveduje prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih in izrecno določa, da mora organizator športnega tekmovanja zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo športnega tekmovanja. Ker torej na športnih tekmovanjih prisotnost gledalcev ni dovoljena, navedenega tekmovanja na podlagi Zakona o javnih zbiranjih ne moremo šteti za javno prireditev, zato organizatorju tekmovanja ni potrebno niti prijaviti pri pristojni policijski postaji niti mu ni potrebno pridobiti dovoljenja pristojne upravne enote za izvedbo tekmovanja (prireditve).

Tudi za športna tekmovanja, ki potekajo na cesti, in ki so predvidena v času, ko je na športnih tekmovanjih z Odlokom o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov (Uradni list RS, št. 20/21, 25/21, 27/21 in 30/21) prepovedna prisotnost gledalcev, dovoljena upravne enote za izvedbo javne prireditve ni potrebno, saj tudi v tem primeru ne gre za javno prireditev. Si pa mora organizator športnega tekmovanja, ki poteka na cesti, pridobiti vsa ostala dovoljenja in soglasja, ki so potrebna za izvedbo tovrstnega tekmovanja na podlagi drugih predpisov (npr. dovoljenje za zaporo ceste, dovoljenje za prekomerno obremenitev okolja s hrupom, če se bodo uporabljale zvočne naprave in bo hrup prekomerno obremenjeval okolje, skleniti dogovor s policijo, za spremljanje kolone tekmovalcev, če je le to potrebno ipd.).

 

Vir: Olimpijski komite Slovenije - ZŠZ

Športna zveza Velenje

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!