ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Slovenska bakla v Ljubnem ob Savinji, v Lučah in v Solčavi

NOVICA 15.05.2024



Ljubno ob Savinji - Flosar ponesel baklo ob spremljavi harmonike

Čeprav se je napovedovala “poscana Zofka” se je v sončno jutro kot 65. občina potovanju slovenske bakle pridružila občina Ljubno ob Savinji. Baklo je do prizorišča simbolno prinesel "flosar",delavec, ki je v preteklosti vozil les iz zgornje savinjske doline do Črnega morja, kar je bila gospodarsko zelo pomembna dejavnost, v spremstvu otrok OŠ Ljubno ob Savinji.

Na nogometnem igrišču pri športnem centru se je zbralo približno 150 ljudi. Dogodek je z nagovorom odprl župan Franjo Naraločnik, ki je toplo pozdravil vse navzoče in našim olimpijcem zaželel veliko sreče na prihajajočih olimpijskih igrah. Skupaj z lokalnima herojema, skakalcem Matjažem Debelakom in deskarko Glorio Kotnik, ki je na zadnjih igrah osvojila tudi bronasto medaljo, se je bakla pognala v prvi krog. Skupaj z ravnateljem Samom Kramerjem so v nagovoru spodbudili mlade k vztrajnosti in borbi za svojimi sanjami.

Plamenica se je iz roke v roko predajala otrokom osnovne šole, ki so jo z nasmehom na obrazu prenašali v kratkem krogu okoli igrišča. Po predaji spominskih zapestnic vsem tekačem se je bakla že spogledovala s svojo naslednjo postajo.

Luče - Bakla pod vznožjem Ojstrice

Za otvoritev je z uvodnim govorom o bakli in olimpijskih igrah navzoče ogrel učenec Andraž. Besedo je nato prevzel župan Klavdij Strmnčnik, ki je v upanju na uspeh Slovenije na olimpijskih igrah lepo pozdravil vse navzoče. Pred tekom je za dodaten zagon poskrbela deskarka Gloria Kotnik, ki je spregovorila o svojih otroških sanjah in nastopanju na olimpijskih igrah.

Po 10 sekundnem odštevanju je bakla skupaj z Glorio in nadobudnimi mladimi športniki odtekla v prvi krog. Kot drugi je baklo prevzel župan v spremstvu ravnateljice OŠ Blaža Arniča, Andreje Urh, in tamkajšnjih učiteljev. Vsak krog je spremljal bučen aplavz občinstva, ki so ga po večini sestavljali otroci. Opazili smo, da so Luče športna občina, saj so bili med nosilci bakle nadobudni tekači, smučarji in celo evropski prvak v cross countryju, Boštjan Pahovnik.
Vzdušje se je dodatno razvnelo ob zabavnih vprašanjih moderatorja Blaža, ki je spraševal o teži in višini bakle. Pred Olimpijskim lokom je na fotografiranje z slovensko baklo čakala cela vrsta obiskovalcev. Po vseh končanih selfijih je bakla pomahala v slovo in se odpravila v 10 km oddaljeno Solčavo.

Solčava - Bakla odtekla oviratlon

Za zaključek dneva se je bakla pripeljala pod Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, natančneje v Solčavo. Prihod je pozdravila županja Katarina Prelestnik, ki je pozdravila vse navzoče otroke iz OŠ, vrtca Solčava ter nekaj staršev. Tudi tokrat je za navdih poskrbela deskarka Gloria Kotnik, ki kot zgled slovi v vseh okoliških občinah Velenja. V svojem nagovoru se je spominjala svojih otroških dni in sanj po nastopu na olimpijskih igrah. Govore je zaključil glasbeno-dramski performer "Solčavski Franci", ki je velik ljubitelj športa in zagovornik zdravega načina življenja.

Vsi trije govorci so častno odtekli z baklo po znanem prireditvenem prostoru v središču občine. Za tem smo spremljali tek učiteljic in kolone najmlajših, v naslednjih predajah pa so na svoj račun prišli še osnovnošolci, ki so tekli v trojkah z zastavami v rokah. V zraku je bilo čutiti veliko ljubezen do športa, kar je bilo vidno tudi po poligonu v stilu oviratlona. Med nosilci bakle smo med številnimi nadobudnimi športniki lahko spremljali tudi tek osnovnošolske državne prvakinje v skokih z alpskimi smučmi, Neje Štiftar.

Vir: pariz2024.olympic.si
 

 

 

Foto: pariz2024.olympic.si (Ljubno) Foto: pariz2024.olympic.si (Ljubno) Foto: pariz2024.olympic.si (Luče) Foto: pariz2024.olympic.si (Luče) Foto: pariz2024.olympic.si (Solčava)

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak