ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Slovenska bakla v Nazarju, v Rečici ob Savinji in v Gornjem Gradu

NOVICA 16.05.2024



Nazarje - Grajska predaja bakle

23. dan pohoda bakle okoli Slovenije se je ta podala v občino Nazarje, natančneje pred tamkajšnjo osnovno šolo. Nazarje je znano po prelepem obnovljenem gradu Vrbovec, ki stoji ob sotočju reke Savinje in Drete. Za začetek sta obiskovalce ogreli mlajši povezovalki Tjaša in Elnina, ki sta pripravili bogat govor, v katerem sta delili veliko zanimivih informacij o zgodovini bakle in o glavnih olimpijskih simbolih. Pred prihodom bakle so za popestritev poskrbeli člani pevskega zbora, ki je znan po svojih državnih in mednarodnih priznanjih. Ko je bakla slavnostno prispela skozi lok, sta nekaj besed občini namenila tudi olimpijec Jani Klemenčič, ki je leta 1992 v Barceloni osvojil drugo olimpijsko medaljo za Slovenijo, ter župan Matej Pečovnik.

Poudarjala sta pomembnost športa že od mladih let, saj le ta nauči vztrajnosti in delovnih navad, ki so nujne v življenju. Župan je dodatno izpostavil povezanost med športniki, trenerji in navijači, saj le vsi skupaj ustvarijo vzdušje, ki ga pozna šport. Baklo so ob zvokih pevskega zbora nesli otroci od 5. do 9. razreda ter člani okoliških športnih društev, kot so namiznoteniški, nogometni in rokometni klub. Pot se je nato nadaljevala v sosednjo Rečico ob Savinji.

Rečica ob Savinji - Vodni špalir pospremil baklo

Prihod slavnostne gostje slovenske bakle v občino Rečica ob Savinji sta z glasbeno točko otvorila člana Harmonikarskega orkestra Primoža Zvera. Ob zvokih harmonike in bučnega aplavza so se ob tem že pripravili najmlajši učenci OŠ Rečica s plesno točko v parih. V ozadju se je že pripravljal vodni špalir, ki so ga izvedli člani PGD Grušovlje.

Nato sta v svojem kratkem nagovoru vse navzoče pozdravila županja Majda Potočnik in nekdanji slovenski veslač, ambasador bakle Jani Klemenčič. Glede na prisotno mlajšo publiko sta oba poudarila pomembnost športa, vztrajnosti in pomembnost sanj za doseganje nadpovprečnih rezultatov.

Bakla je svoje prve korake naredila v rokah obeh omenjenih govorcev, poleg tega pa so se jima pridružili še nogometaši NK Rudar. Preostale kroge okoli šolskega igrišča je plamenica pretekla v družbi ultramaratonske tekačice Bernarde Zvir, svetovnega prvaka v ultra kolesarstvu Erika Rosensteina, predstavnika Športnega društva Mladost Simona Šimenca, poveljnika gasilskih društev Rečice, Pobrežje in Grušovje, Marka Vrabiča, Uroša Debeljaka in Andreja Pirnata, ter za zaključek še osnovnošolska državna prvakinja v športnem plezanju Zoja Pukart Emeršič. Vse so spremljali seveda tudi osnovnošolci in člani športnih društev. Slovo od bakle so z vodnim curkom zalili rečiški gasilci, ki so ga poganjali s črpalko novega gasilskega vozila, saj so starega izgubili v zadnjih poplavah.
 

Gornji Grad - Bakla ob največji katedrali v Sloveniji

Nova postaja slovenske bakle je bila občina Gornji Grad, ki je posebej poznana po katedrali “Sv. Mohorja in Fortunata največji cerkvi na Slovenskem. Na športnem igrišču pri OŠ Frana Kocbeka se je več kot 150 ljudi zbralo z željo, da od blizu vidijo slovensko baklo, ki bo svoje popotovanje po celotni Sloveniji zaključila sredi julija.

Dogodka se je udeležilo vseh 9 razredov osnovne šole, lokalna skupina Gib 1001, zaposleni v šoli in upokojenci lokalnega DEOSa. Iz vsakega razreda sta po dva predstavnika tekla z baklo, za njima pa ekipa sošolcev in sošolk, prav tako pa jo je nesla ena od upokojenk. Nosilci bakle so bili tudi razredniki, oba učitelja športne vzgoje, ki so na čelu z ravnateljico Blanko Nerad za otroke pričarali pravi šov.

Pred tekom so dobrodošljico občinstvu izrekli trije imenitni gostje: župan Anton Špeh, paralimpijec Franček Gorazd Tiršek in bronasti z iger v Barceloni, Jani Klemenčič. Ta je požel bučen aplauz publike in se tudi udeležil začetnega teka. Med vsemi govori je najlepše vse skupaj povzel župan: “Zmagovati ni vse. Pomembno je sodelovati in se boriti pošteno. Naj nas današnji dan združi v ognjevitem duhu in naj nam na temeljih športnih vrlin vlije novih moči za boljšo, priložnosti polno prihodnost.” S tem je bakla obiskala še 70. občino na svoji poti.

 

Vir: pariz2024.olympic.si

 

Foto: pariz2024.olympic.si (Nazarje) Foto: pariz2024.olympic.si (Nazarje) Foto: pariz2024.olympic.si (Rečica ob Savinji) Foto: pariz2024.olympic.si (Rečica ob Savinji) Foto: pariz2024.olympic.si (Gornji Grad)

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak