ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Janja Garnbret bo izpustila prvenstvo stare celine

NOVICA 27.08.2024



Villars v Švici bo od 27. avgusta do 1. septembra prizorišče evropskega prvenstva v hitrosti, težavnosti, balvanih in kombinaciji športnega plezanja. Po olimpijskih igrah v Parizu, kjer je ubranila zlato iz Tokia, bo pričakovano prvenstvo stare celine izpustila Janja Garnbret.  

V Švici bo nastopilo 14 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja, Velenjčana Gorazda Hrena in trenerja Domna Švaba.

Dvakratna olimpijska prvakinja pričakovano v Villarsu ne bo nastopila. Olimpijske igre v Parizu, po katerih olimpijski prestol v ženski konkurenci v kombinaciji ostaja trdno v slovenskih rokah, so bile glavni cilj sezone za plezalno šampionko Janjo Garnbret.

Že pred začetkom olimpijske sezone sta se s trenerjem Romanom Krajnikom odločila za selektiven izbor tekem in evropskega prvenstva ni bilo med njimi. Pred dvema letoma, ko je v Münchnu potekalo združeno evropsko prvenstvo več športov, med njimi tudi športnega plezanja, je članica Šaleškega alipinističnega odseka navdušila s tremi naslovi prvakinje.

Najboljša je bila v obeh posamičnih disciplinah, v katerih je tekmovala, v težavnostnem in balvanskem plezanju, tema dvema naslovoma evropske prvakinje pa je dodala še naslov najboljše na stari celini v olimpijski kombinaciji. V Villarsu bo Korošica predala trojno evropsko krono.

V kombinaciji sta bili pred dvema letoma na vrhu razpredelnice dve Slovenki. Garnbretova je zmagala, drugo mesto je osvojila Mia Krampl, ki je ob Garnbret nastopila na obeh olimpijskih izvedbah športnega plezanja leta 2021 v Tokiu in letos v Parizu.

Vir: STA

 

Foto: Grega Valančič

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak