ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Državni prvaki do prve zmage - v napeti končnici boljši od Slovana!

NOVICA 16.09.2024



Po remiju v Škofji Loki v uvodnem krogu Lige NLB so v taboru aktualnih državnih prvakov ves čas poudarjali, da jih to ni vrglo iz tira in da bodo na prvi domači tekmi v novi sezoni proti Slovanu pokazali pravi obraz. In to se je na koncu res zgodilo. Varovanci Zorana Jovičića so namreč v Rdeči dvorani premagali Ljubljančane pod vodstvom Uroša Zormana z rezultatom 28:27.

Tekmo so sicer bolje odprli gostje iz prestolnice in hitro povedli z 2:0, a to državnih prvakov ni vrglo iz tira in po treh zaporednih golih povratnika v črno-rumeni družini, Vlada Matanovića, so domačini v zaključku četrtine minute prvič povedli s 3:2. Sledilo je zelo izenačeno nadaljevanje tekme, v kateri sta bili ekipi ves čas blizu druga drugi. Domačini so največ vodili z dvema goloma razlike (6:4) in tudi zapravili napad za vodstvo s tremi in to je dalo gostom krila, da so se vrnili in povedli po prvi četrtini dvoboja s 7:6. V tem obdobju je dvakrat s klopi na položaj krožnega napadalca vstopil Malik Tatar in tudi bil dvakrat natančen, a Ljubljančani so držali prednost dveh golov pri rezultatu 10:8. V tem obdobju tekme se je z obrambami izkazal tudi gostujoči vratar Nebojša Bojić, ki je med drugimi, zaustavil Jerneja Drobeža v igri ena na ena. Bojić se je na koncu ustavil pri devetih obrambah. V zaključku polčasa je bilo prisotne tudi veliko nervoze in na obeh straneh je prišlo do nekaj izključitev, oba trenerja pa sta vzela tudi minuto odmora. Bolje pa je to minuto odmora izkoristil gostujoči trener Zorman, saj so njegovi fantje na odmor odšli s prednostjo dveh golov (12:14).

Atomski drugi polčas
V drugem polčasu sta obe ekipi prikazali izjemno rokometno predstavo, ki je ponudila vse, kar so si lahko navijači v polni Rdeči dvorani lahko zaželeli. Drugi del so sicer sijajno odprli domači rokometaši, ki so po dveh golih Urbana Pippa hitro izničili zaostanek in po dobrih petih minutah igre nadaljevanja je bil rezultat ponovno izenačen (18:18). V golu se je razigral tudi kapetan Emir Taletović, ki je gostom povzročal sive lase, v napadu pa sta se razigrala Tine Poklar in Enej Jovičić. Po 40. minutah igre je na semaforju prvič pisalo +4 (22:18), ko je sijajno z devetih metrov zadel prav Poklar. Državni prvaki so imeli napad za vodstvo s petimi goli prednosti, a se ni izšlo in vse skupaj je kaznoval nekdanji član osjega gnezda Kenan Pajt, ki je znižal na 22:19. Z dvema hitrima goloma so nato ponovno odgovorili domačini in ko je v 46. minuti sedemmetrovko za 24:19 izkoristil Tilen Sokolič, je bil prisiljen prvo minuto odmora v nadaljevanju izkoristiti gostujoči strateg Zorman. Po omenjeni minuti odmora so gostje odigrali zavzeto v obrambi in učinkovito v napadu, ter počasi in vztrajno topili prednost domačih prvakov, ki pa so se na krilih publike držali v vodstvu, čeprav minimalnem. Po izključitvi Drobeža in nekaj ključnih golih Bruna Zobca, je manj kot 10 minut pred koncem prednost domačih znašal samo še dva gola (24:22). Z delnim izidom 4:0 so se gostje povsem enakovredno vmešali v boj za zmago v končnici in kakšna končnica je to bila. V 57. minuti so gostje prvič po začetku drugega polčasa povedli, a je hitro odgovoril Matanović. Sledila je igra "gol za gol". Drobež je tik pred zadnjo minuto Gorenje popeljal v vodstvo s 27:26, a je hitro odgovoril Zobec s svojim šestim golom in izenačil. Zadnji napad je vseeno pripadel domačinom in trener Zoran Jovičić je pred izvedbo vzel minuto odmora. Na uri je ostalo samo še 28 sekund, ko so črno-rumeni krenili v napad. Zdelo se je, da so možnost za zmago zapravali, a je odgovornost prevzel Enej Jovičić in s šestim golom poskrbel za vodstvo domačinov. Gostom je ostalo še nekaj sekund, da poizkušajo priti do izenačenja, a je njihov poizkus Taletović ubranil in veliko slavje se je na igrišču in tribunah lahko začelo. Prva zmaga v novi sezoni za Gorenje z 28:27.

Enej Jovičić, RK Gorenje Velenje: V prvem polčasu nismo bili najboljši in v garderobi smo se dogovorili, da moramo v nadaljevanju dati vse od sebe in nam na koncu ne sme biti žal. Točno to smo naredili, pokazali smo, zakaj smo državni prvaki in ja, to smo mi. Zagotovo se je v drugem polčasu videlo, da smo motivirani in res smo potrebovali to zmago po remiju v Škofji Loki. Dokazali smo sami sebi, česa smo sposobni, da lahko igramo z vsemi našimi konkurenti in tega ne skrivamo, bomo pa videli kako bo na koncu sezone. V prvem polčasu se zagotovo nismo držali načrta, v drugem smo to popravili, svoje sta dodala še vratarja in to je bilo dovolj za zmago.

Tarik Mlivić, RD LL Grosist Slovan: Na koncu se mi zdi, da nam je nekaj malega zmanjkalo, ali sreče ali koncentracije. Zaradi česa se je to zgodilo, ne vemo ampak žoga je okrogla, enkrat se zgodi to nam, naslednjič se lahko njim. Mislim, da bo liga letos zelo zanimiva, že do končnice, še posebej pa potem v sami končnici. Tako kot vedno, vsak lahko premaga vsakogar. Sam sem bil sicer dodatno motiviran danes v domači dvorani, meni je bilo lepo igrati in užival sem v tekmi.

2. krog Lige NLB, Rdeča Dvorana, Velenje: RK Gorenje Velenje - RD LL Grosist Slovan 28:27 (12:14)
Sodnika: Bojan Lah in David Sok
RK Gorenje Velenje: Jovičić (6), Poklar, Matanović in Sokolič (4), Tatar (3), Pipp, Drobež, Velić (2), Yankovskyy (1), Taletović 6 obramb, Skok 5 obramb, Pajk, Starman, Jezernik, Maričič se niso vpisali med strelceRD LL Grosist Slovan: Zobec (6), Ljevar, Mlivić, Pajt, Jovičić (vsi po 4), Perić (2), Kovačič in Brozović (po 1), Bojić (9 obramb), Grebenc, Malus, Pirc, Hrastnik in Gojzdek se niso vpisali med strelce.

Vir: RK Gorenje Velenje 

Foto: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak