ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Druga zmaga državnih prvakov na težkem gostovanju v Nove mestu

NOVICA 23.09.2024



V 3. krogu rokometnega državnega prvenstva so se rokometaši velenjskega Gorenja še drugič v sezoni podali na gostovanje. Tokrat jih je čakal zahteven obračun v športni dvorani Marof v Novem mestu, kjer so se pomerili z ekipo MRK Krke, ki je edina v novi sezoni na uvodnih dveh tekmah prav tolikokrat tudi zmagala. A ta niz neporaženosti se je končal, saj so aktualni prvaki z najboljšo predstavo v novi sezoni slavili s 30:28.

Prvi napad na tekmi je pripadel rokometašem Gorenja, a se ni izšlo in prvega od svojih treh golov v prvem polčasu je za Krko dosegel Vojislav Vukić, a je na drugi strani hitro izenačil Tine Poklar, ki je v prvem delu tekme dosegel pet golov. V uvodnih petih minutah je tekma ves čas potekala po enakih notah. Domačini so povedli, gostje pa vselej hitro izenačili. Sredi šeste minute je bil v taboru Krke izključen Marko Nikolić in s prvim golom na tekmi je na 3:3 izenačil Enej Jovičić.

Še naprej smo spremljali dvoboj dveh čvrstih in izenačenih ekip. Za Gorenje je v 9. Minuti na 4:4 izenačil Jernej Drobež, a bil že v naslednji obrambni akciji prvič izključen, a je vse skupaj popravil Matevž Skok z obrambo in v naslednjem napadu so gostje prvič na tekmi povedli, ko je za 5:4 zadel Urban Pipp. Toda tudi domačini so večkrat dokazali, zakaj so bili edini po dveh odigranih krogih pri dveh zmagah in z dvema hitrima goloma so po zaslugi Dina Raša ponovno povedli, tokrat s 6:5. Gostujoči trener se je odločil za prvo menjavo in namesto Poklarja v igro poslal Tarika Velića, ki je takoj zaključil napad, a se je z eno redkih obramb izkazal Jure Blaževič. V 14. minuti so gostitelji prvič povedli z dvema goloma prednosti, ko je zadel Tilen Kukman za 7:5.

Gostje so bili v teh minutah brezidejni v napadu in to so Novomeščani s pridom izkoristili in v 18. minuti prvič povedli s tremi goli prednosti (9:6). Zdelo se je, da se tekma obrača v korist Krke, ko se je z nekaj ključnimi obrambami izkazal Matevž Skok in Jovičič je s svojim drugim golom znižal na samo gol zaostanka (10:9). Po tem golu je bil domači trener Mirko Skoko prisiljen vzeti prvo minute odmora in njegovi fantje so po premoru dobro odreagirali in dosegli gol za 11:9. Tekma se je nadaljevala v podobnem ritmu, ko sta obe moštvi uspešno zaključevali svoje napade. Vlado Matanović je z mojstrovino po dolgem času poskrbel za izenačenje (12:12). Zaključek prvega dela so bolje odigrali aktualni državni prvaki in z goloma Poklarja in Tilna Sokoliča na odmor odšli s celo najvišjo prednostjo na tekmi (13:15).

Sijajen uvod v drugi polčas
Drugi polčas so bolje odprli gostitelji, ki so tudi prvi dosegli gol, ko je bil natančen Vukič. Na drugi strani je odgovoril Jernej Drobež, s prvo obrambo se je izkazal tudi kapetanEmir Taletovič, ki je na začetku drugega polčasa zamenjal Skoka in gostje so po golih Pipa in Jovičića prvič na tekmi povedli s štirimi goli prednosti (19:15). Zdelo se je, da državni prvaki prevzemajo nadzor nad tekmo, a je domačinom po izključitvi Matanovića uspel delni izid 3:0 in tekma je bila ponovno povsem odprta in negotova. Nekaj črnih minut v napadu je z golom prekinil Velić, na drugi strani je hitro odgovoril Kukman in rezultat je bil v 43. minuti 21:20 v korist gostov. Z dvema hitrima goloma Aljoše Yankovskega in Pippa so Velenjčani ponovno zbežali na nekoliko varnejšo prednost (23:20). Pet minut kasneje je Kukman ponovno uspel Krko približati na samo dva gola zaostanka, a sta Sokolič s samostojnim golom in Taletović z ubranjeno sedemmetrovko poskrbela, da so bili še vedno Velenjčani v boljšem položaju pred zadnjimi desetimi minutami. To so bili trenutki gostov, in ko je Poklar v 52. minuti zadel za najvišjo prednost Gorenja (28:22), je bil domači trener Skoko prisiljen v novo minute odmora. Po tem odmoru so se gostje nekajkrat po zaslugi Leona in Dina Raša uspeli približati na tri gole zaostanka, a je vselej v ključnih trenutkih kakšno obrambo dodal Taletović, Ko je minuto in pol pred koncem Sokolič izkoristil najstrožjo kazen za vodstvo s 30:26, je bilo vsem v dvorani jasno, da bo zmaga odšla v Šaleško dolino. Krka je sicer na koncu omilila poraz, a Velenjčani so se veselili zmage s 30:28 Z drugo zaporedno zmago so se aktualni prvaki tudi izenačili na vrhu Lige NLB s Celjem. Obe ekipi sta osvojili pet točk. Najboljši strelec tekme je bil sicer domačin Vojislav Vukić, ki je dosegel 7 golom, pri osah pa so bili s šestimi goli najbolj razpoloženi Enej Jovičić, Tine Poklar in Tilen Sokolič. Svoje sta ob zmagi gostov dodala tudi vratarja, Skok je v prvem polčasu zbral 4 obrambe, Taletović pa jih je v drugem dodal kar devet.

IZJAVI PO TEKMI:
Mirko Skoko, trener MRK Krka:
"Ta tekma je bila bolj atipična. Mislim, da so imeli njihovi vratarji v prvem polčasu kakšno obrambo več, v drugem polčasu pa so tekmo dobili predvsem po zaslugi razpoloženega vratarja Taletovića in tukaj se je naredila razlika v zmagovalcu. Velenjčani so še enkrat več dokazali, zakaj so državni prvaki. Znajo odigrati v kriznih trenutkih, so pa tudi zelo dobra tekmovalna ekipa in jim za zmago čestitam."
Urban Pipp, igralec RK Gorenje Velenje:
"Tekma je bila zahtevna, kar smo tudi pričakovali. Takrat, ko je bilo najbolj potrebno, smo vodstvo zadržali. Sicer so nas krkaši skušali ujeti, a smo bili na koncu dovolj zbrani, da smo tekmo z zmago prevesili v našo korist."

Že v petek nov derbi
Premor do naslednje tekme bo zelo kratek, saj aktualne državne prvake že prihajajoči petek čaka nov zahteven preizkus. V Rdečo dvorano namreč prihajajo aktualni podprvaki in pokalni prvaki iz Trebnjega, s katerimi so ose v minuli sezoni vse do zadnjega kroga bile neizprosen boj za naslov prvaka. Pokažite črno-rumeno srce in tudi na drugi domači tekmi, ki bo na sporedu v petek, 27. septembra ob 18:15, napolnite Rdečo dvorano.

3. krog Lige NLB, ŠD Marof, Novo mesto:
MRK Krka – Gorenje Velenje 28:30(13:15)
Vukić 7, Kukman 5, Stanojević 4, L. Rašo, D. Rašo po 3, Nikolić, Avsec po 2, Gliha in Cirar po 1; Jovičić, Poklar in Sokolič po 6, Yankovskyy, Velić in Pipp po 3, Matanović 2, Drobež 1

Vir: RK Gorenje Velenje

 

Foto: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak