ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Derbi prvakov in podprvakov pripadel Trimu

NOVICA 28.09.2024



Poznavalcem rokometa v Sloveniji ni skrivnost, da je tekma med Gorenjem in Trimom v zadnjih sezonah pravi derbi. In da so to tekme, ki redkokdaj razočarajo. Nič drugače ni bilo tokrat v Rdeči dvorani, kjer se je napetost čutila že pred prvim sodniškim žvižgom. Moštvi sta derbi 4. Kroga pričakali v različnih položajih. Domačini so bili v nizu dveh zaporednih zmag in še brez poraza v novi sezoni, medtem ko so gostje v Velenje pripotovali po dveh grenkih porazih za en gol proti Slovanu in Slovenj Gradcu.

Domači so tekmo začeli v postavi: Matevž Skok, Enej Jovičić, Jernej Drobež, Aljoša Yankovskyy, Urban Pipp, Vlado Matanović in Tilen Sokolič. Gostje pa v postavi: Urban Lesjak, Jaka Soršak, Darko Cingesar, Timotej Grmšek, Jan Jurečić, Lovro Višček in Lan Grbić.

Tekmo se bolje odprli rokometaši Trima, ki so hitro povedli z 2:0, potem ko je takoj na začetku dve obrambi nanizal Urban Lesjak. Prvi gol za Gorenje je dosegel Tilen Sokolič in znižal zaostanek na 1:2. Prvo obrambo je dodal tudi Matevž Skok, na drugi strani pa je napad uspešno zaključil Tine Poklar za izenačenje na 2:2. Skok je dodal še eno obrambo, a hitro izgubljene žoge v napadu s strani domačih, so gostom dovolile, da ponovno povedejo z dvema goloma razlike, ko je svoj edini gol na tekmi dosegel Lan Grbić (4:2). Poklar in Urban Pipp sta ponovno poskrbela za hitro izenačenje (4:4) to je bilo tudi rezultat po uvodnih desetih minutah napetega derbija v Rdeči dvorani. Tekma je bila še naprej izenačena, a Trebanjci so vztrajno stopnjevali ritem v napadu in v 18. minuti prvič povedli s tremi goli prednosti (9:6), ko je v polno meril Jan Jurečič. Ta gol je domačega trenerja Zorana Jovičića tudi prislil v prvo minuti odmora. Tudi po minuti odmora Gorenju ni steklo v napadu in gostje so manj kot 10 minut pred koncem polčasa prvič povedli s petimi goli razlike (12:7). Gostje so še naprej nadzorovali potek tekme, četudi je njihov trener v 23. minuti prvič sam zahteval minute odmora. Tri minute pred koncem polčasa so Trebanjci prvič povedli s šestimi goli prednosti (15:9), ko je gol dosegel izjemni Jaka Soršak. Zadnji gol prvega polčasa je dosegel Tilen Sokolič in rokometaši Trima so na odmor odšli z visoko prednostjo petih golov (15:10).

Lov na preobrat ni uspel
Navijači v Rdeči dvorani so bili odlično razpoloženi in tudi zelo glasni in na začetku drugega polčasa so z glasnim navijanjem poizkušali dvigniti državne prvake in jih popeljati do tretje zaporedne zmage. Z vidika domačih se je začelo dobro, ko je Emir Taletović, ki je za drugi polčas v golu zamenjal Skoka, takoj ubranil poizkus is sedmih metrov Vidu Miklavcu. Ta je domačega kapetana za nameček zadel v glavo in prejel rdeči karton, ter s tem moral predčasno na tribune. Domačinom je obramba dala nekaj zagona in z igralcem več so po golih Poklarja in Jerneja Drobeža znižala zaostanek na 12:15. V tem obdobju smo spremljali tekmo “gol za gol”, svoje pa sta z obrambami dodajala tudi Taletović in sijajni Lesjak, ki je na koncu zbral 9 obramb. V 37. minuti je sledila nova izključitev na gostujoči strani, ko je moral za dve minuti na klop Jan Jurečič. Taletović se je izkazal z novo obrambo, Urban Pipp pa je Velenjčane približal na samo dva gola zaostanka (16:18). Nalet Gorenja je Radoslava Stojanovika v 40. minuti prisilil v prvo minute odmora v drugem polčasu. Takoj po minuti odmora je gol dosegel Timotej Grmšek, Lesjak je na drugi strani zaustavil strel Poklarja in v 43. minuti so gostje ponovno pobegnili na pet golov prednosti (23:18). Taletović je ubranil poizkus Grmška v naslednjem gostujočem napadu, na drugi strani pa je gol dosegel Sokolič, a ga sodnika nista priznala, za nameček pa je prišlo do obojestranske izključitve. Za dve minuti sta morala igrišče zapustiti Sokolič in Ignat Nješić. Poklar je imel na voljo sedemmetrovko, a jo zgrešil, Taletović je sicer zaustavil nov poizkus gostov na drugi strani, vseeno pa je domači strateg Zoran Jovičić vzel minuto odmora. Po uspešno izvedeni sedemmetrovki Sokoliča so v zadnjih deset minut rokometaši Trima vstopili s petimi goli naskoka (24:19). In to je bila dovolj visoka prednost, da so jo navkljub naporom Gorenja gostje brez težav do konca zadržali. Ko je Lesjak z deveto obrambo zaustavil še strel Jovičića, se je še zadnjič oglasila sirena. Gostje pa so se razveselili zaslužene zmage z 28:23.

IZJAVA EMIR TALETOVIĆ:
»Od prve minute dalje nismo bili pravi. Trebnje je z lahkoto prihajalo do strelov in preigravalo našo obrambo. Na trenutke je še delovalo, da se nam bo uspelo vrniti, a nam enostavno ni uspelo. Večkrat skozi tekmo so naredili večjo razliko in ves čas smo bili v lovu na zaostanek. In preveč je bilo tehničnih napak, da bi lahko premagali tako kakovostno ekipo, kakršno je Trimo.«
IZJAVA TIMOTEJ GRMŠEK:
»Moram povedati, da je danes tekma potekala točno tako, kot smo se dogovorili pred samim začetkom. Da igramo zbrano v napadu, z malo tehničnimi napakami, zelo osredotočeni v obrambi in tudi vratar je bil zelo razpoložen. Zelo sem vesel današnje zmage.«

Časa za počitek do naslednje tekme ne bo prav veliko, saj se bodo aktualni državni prvaki že v sredo odpravili v Celje, kjer bo na sporedu tradicionalno največji rokometni derbi na sončni stran Alp. V sredo, 2. oktobra bo namreč ob 19:00 v dvorani Zlatorog na sporedu šaleško-savinjski derbi proti ekipi Celja Pivovarne Laško.

REZULTAT:
Liga NLB, 4. krog:
Gorenje Velenje – Trimo Trebnje 23:28 (10:15)
Poklar in Sokolič 7, Jovičić, Yankovskyy, Pipp, Drobež 2, Matanović 1, Skok 5 obramb, Taletović 7 obramb;
Soršak 8, Grmšek 5, Cingesar 4, Nešić 3, Latkovič, Jurečič 2, Didovič, Miklavec, Višček in Grbić 1, Lesjak 9 obramb 

Vir: RK Gorenje Velenje

Foto: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov