ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Sedem dni, tri tekme - začne se z večnim derbijem

NOVICA 01.10.2024



S tekmo 5. kroga Lige NLB, se v sredo, 2. oktobra, za aktualne državne prvake začenja naporen ritem oktobrskih tekem, v katerem se začenja tudi evropska sezona v Ligi Evropa. Drugi tekmovalni mesec rokometaši Gorenja Velenja odpirajo s prvim večnim derbijem v dvorani Zlatorog.


Po prvem porazu v novi sezoni, ko so aktualni pokalni prvaki iz Trebnjega z 28:23 slavili v Rdeči dvorani, ni bilo veliko časa za prebolevanje in premlevanje omenjenga poraza. Četa Zorana Jovičića začenja naporen oktober, v katerem bo odigrala kar devet tekem z največjim slovenskim rokometnim derbijem. Že v sredo namreč odhajajo državni prvaki na najbližje gostovanje v dvorano Zlatorog k trenutno vodilni ekipi Celja Pivovarne Laško. Celjani, ki so močno pomladili moštvo in pripeljali tudi novega trenerja, sicer tudi selektorja Portugalske reprezentance, Paula Pereiro, so trenutno še edina neporažena ekipa državnega prvenstva, po tem, ko so na uvodnih štirih tekmah trikrat slavili in enkrat remizirali.
Trenutno imajo na vrhu lestvice sedem točk, kar je dve več od aktualnih državnih prvakov. Velenjčani bodo v kultnem Zlatorogu poizkušali hitro pozabiti poraz proti Trimu in lovili prvo zmago v Celju, po 14. aprilu 2021, ko so slavili s 25:23. V minuli sezoni sta se ekipi pomerili dvakrat v državnem prvenstvu in vsaka je slavila v svoji dvorani. V Celju je bilo 25:23 za Pivovarje, v Rdeči dvorani pa so ose slavile s 32:27. Dober rezultat bo še kako pomemben pred začetkom napornega ritma tekem, ki si bodo praktično celoten mesec oktober sledile na tri dni.


"Res je, da so priprave na naslednjo tekmo krajše, kot bi si morda želeli, ampak to je realnost naslednjih nekaj mesecev. Začne se Evropa in v ritmu dveh tekem na teden bomo igrali kar nekaj časa. To pomeni dva, največ trije treningi v pripravah za vsako tekmo. Tu ne smemo iskati nobenega izgovora in v Celje gremo po zmago. Celjani so sicer mlada ekipa, zelo so močni v igri ena na ena, hkrati pa imajo tudi dobre strelce z razdalje. Potrebno bo zapreti sredino kot proti praktično vsem ekipam, Če nas premagajo z goli s krila, nas pač naj premagajo," je pred prvim večnim derbijem sezone povedal Tarik Velič.


"Zagotovo je bil poraz proti Trimu boleč, saj si vedno želiš zmage na vsaki tekmi. Ampak to je preteklost, moramo gledati naprej, na tekmo s Celjem smo pripravljeni. Vemo, da so zelo mlada ekipa, ki je željna dokazovanja. Mi se zavedamo, kakšna je naša naloga. Popraviti moramo napake iz prejšnjih tekem in se osredotočiti samo nase in na našo igro. Če pokažemo vse kar znamo in pustimo srce na igrišču, potem tudi rezultat ne bo izostal," pa je še pred derbijem s Celjani dodal Aljoša Yankovskyy.


A tekma proti Celjanom ne bo edina, ki jo bodo državni prvaki odigrali v tem tednu. Že v soboto namreč sledi nov dvoboj, ko v Rdečo dvorano prihaja novinec, ekipa Misteral Krško. Novopečeni prvoligaši se trenutno nahajajo na zadnjem, dvanajstem mestu Lige NLB, z eno zmago in tremi porazi, ter osvojenima dvema točkama. A v tej sezoni smo se že naučili, da ni lahkih nasprotnikov in, da lahko vsak premaga vsakogar, če osredotočenost in igra nista na najvišjem nivoju. Vsekakor pa bodo Velenjčani na tej tekmi pred svojimi navijači v vlogi favoritov.


Prvi evropski preizkus
Za konec sedemdnevnega rokometnega garanja za rokometaše Gorenja Velenja, pa sledi še prva evropska poslastica v novi sezoni Lige Evropa. V torek, 8. oktobra, namreč v Rdečo dvorano prihaja danski GOG, ki je v minuli sezoni igral v elitni Ligi prvakov in je tudi favorit skupine A, v kateri poleg omenjenih ekip nastopata še španski Ademar Leon in švicarski Kriens. Na gostovanje Dancev v Velenju imajo lepe spomine nekateri starejši ljubitelji rokometa v Šaleški dolini. Moštvi sta se namreč edinokrat do sedaj pomerili v sezoni 2004/05 in to v elitni Ligi prvakov. Ose so takrat pred domačimi navijači premagale slovite Dance z 29:25, na severu Evrope pa je bilo 28:22 za takratne domačine. Vsekakor lepi spomini, katere bodo poizkušali na torkovi tekmi obuditi tudi sedanji člani Gorenja Velenja. Vsekakor je pred nami naporen in zanimiv teden treh tekem, katerih ne gre zamuditi.


Razpored tekem:
2. 10. 2024, 19:00, 5. krog Lige NLB:

Celje Pivovarna Laško - Gorenje Velenje


5. 10. 2024, 18:00, 6. krog Lige NLB:
Gorenje Velenje - Misteral Krško


8. 10. 2024, 18:45, 1. krog Lige Evropa:
Gorenje Velenje - GOG  

Vir: RK Gorenje Velenje

Foto: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov