ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


En dober polčas premalo, Celjani dobili 132. večni derbi

NOVICA 03.10.2024



V 5. krogu rokometnega državnega prvenstva so se rokometaši velenjskega Gorenja še tretjič v sezoni podali na gostovanje. Tokrat jih je v Zlatorogu v 132. izvedbi savinjsko-šaleškega derbija pričakala vodilna ekipa prvenstva- Celje Pivovarna Laško. Pivovarji so predvsem po zaslugi odlično odigranega prvega polčasa v napeti končnici slavili z 29:27.

Celjani so prvi večni derbi sezone pričakali neporaženi s tremi zmagami in enim remijem na vrhu prvenstvene razpredelnice. Na drugi strani so rokometaši Gorenja na kratko pot v Celje pripotovali po porazu v prejšnjem krogu, ko je v Rdeči dvorani slavila ekipa Trima.

Domači strateg Paulo Pereira je tekmo začel z Janom Češkom v golu, v polju so začeli Luka Perić, Tadej Mazej, Oleksander Onufrilenko, Uroš Miličević, Andraž Makuc in Žiga Mlakar. Zoran Jovičić pa je od prve minute kot je v navadi v golu začel z Matevžem Skokom, v polju pa so začeli Urban Pipp, Vlado Matanović, Jernej Drobež, Tine Poklar, Enej Jovičić in Aljoša Yankovskyy.

V prvem polčasu je bila tekma enakovredna le v uvodnih minutah, nato pa so na parketu dvorane Zlatorog zagospodarili rokometaši iz mesta grofov. Pri izidu 3:3 so naredili delni izid 4:0 in v 13. minuti povedi s 7:3, tako da je gostujoči trener Zoran Jovičić zahteval svojo prvo minuto odmora. A ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, Celjani so bili še naprej bolj kreativni v napadu in trdnejši v obrambi. Po golu Andraža Makuca so v 18. minuti povedli z 11:5, deset minut kasneje pa je njihova prednost narasla že na +7 (17:10), potem ko je zadel ukrajinski krožni napadalec Oleksander Onufrijenko.

Dober drugi polčas premalo za uspeh v Zlatorogu
Igralci iz Šaleške doline so v drugem polčasu prikazali veliko boljšo predstavo. Po zaostanku šestih golov ob polčasu (12:18) so v 41. minuti več kot prepolovili visok primanjkljaj in se približali na dva gola (18:20). Celjanov ni zajela panika, v naslednjih dveh minutah so naredili delni izid 2:0 in povedli z 22:18. Velenjčani so v prelomnih trenutkih dvoboja skušali doseči preobrat, a jim ni uspelo. Zapravili so kar nekaj priložnosti za znižanje na gol zaostanka (to jim je uspelo šele 30 sekund pred koncem), v drugi polovici tekme ne več tako suvereni Celjani pa so s pravočasno doseženimi goli le osvojili obe točki in zadržali prvo mesto na razpredelnici.
Pri Celjanih je bil najbolj učinkovit Luka Perić s šestimi goli, Tadej Mazej in Uroš Miličević sta dosegla po pet zadetkov. Pri Velenjčanih je Tine Poklar dosegel sedem, Tilen Sokolič pa šest golov.
Velenjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Mistreal Krško (5. oktober), celjska pa Koper (6. oktober).

IZJAVI PO TEKMI:
Uroš Milićević, igralec RK Celje Pivovarna Laško:
"Za nami je večni slovenski derbi, derbi z veliko začetnico. Obe ekipi sta prikazali borbeno predstavo, mi smo bili zelo dobri v prvem polčasu, Velenjčani v drugem. Na tekmece smo se dobro pripravili, vedeli smo, kje so najbolj nevarni - potrebna je bila popolna zbranost v obrambi. Držali smo se vseh dogovorov iz slačilnice, kar je bila pot do uspeha. Želeli smo nadzirati ritem igre skozi celotno srečanje, kar nam je dobro uspevalo, vendar so Velenjčani predvsem v drugem polčasu pokazali svojo kakovost, se nam povsem približali. Mislim, da smo zasluženo zmagali, tudi z glasno podporo navijačev."

Jernej Drobež, RK Gorenje Velenje:
"Za nas je bil pravi derbi šele v drugem polčasu, saj nas v prvem praktično ni bilo na igrišču. Nerazumljivo smo v prvih 30 minutah dovolili 18 zadetkov, dali pa smo jih zgolj 13. Takšno razliko je proti ekipi, kot je RK Celje Pivovarna Laško, zelo težko uloviti. V drugem polčasu smo šli na vse ali nič, drugega nam tako ni preostalo, poizkusili smo izničiti prednost gostiteljev. To nam je v veliki meri celo uspelo, v zadnji minuti smo se približali na zadetek zaostanka. Enostavno je bila razlika iz prvega polčasa previsoka. Čestitke Celjanom za zmago. Bil je pravi derbi, s pravo moško igro."

5. Krog Lige NLB, Celje, Dvorana Zlatorog:
RK Celje Pivovarna Laško – RK Gorenje Velenje 29:27 (18:12)
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO: Češek (5 obramb), Gaberšek (6 obramb), Perić 6 (1), Marguč 2 (1), Mazej 5, Bognar, Belej 1, Antonijević 2, Onufriienko 3, Milićević 5, Ćirović, Malović, Makuc 3, Hurtado Vergara, Mlakar 2 (1), Rakita,
RK GORENJE VELENJE: Skok (1 obramba), Taletović (8 obramb), Velić, Pipp 3, Matanović 2, Jezernik, Maričić, Drobež 4, Poklar 7 (1), Starman, Tatar, Sokolič 6 (2), Blagotinšek 1, Slatinek Jovičič 3, Yankovskyy 1, Lončarić,
Sedemmetrovke: RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 3 (3), RK GORENJE VELENJE 3 (3)
Izključitve: RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 6 minut, RK GORENJE VELENJE 4 minut

Vir: RK Gorenje Velenje

 

Foto: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov