ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Težko prigarani dve točki pred odhodom v Španijo

NOVICA 14.10.2024



V soboto, 12. oktobra so se državni prvaki podali na slovensko obalo, kjer so se v Areni Bonifika pomerili z domačim Koprom. Po izenačeni in čvrsti tekmi pa sta dve točko odpotovali nazaj v Velenje, saj so ose slavila s 25:24. To je bila četrta zmaga v sezoni za Gorenje in najboljša možna popotnica pred torkovim gostovanjem v Španiji, kjer se bodo v 2. krogu EHF Lige Evropa pomerili z ekipo Ademar Leon.

Prvi napad na tekmi je pripadel gostom, ki so tekmo začeli z Emirjem Taletovićem v golu, v polju pa z ustaljeno šesterko Urban Pipp, Vlado Matanović, Jernej Drobež, Tine Poklar, Aljoša Yankovskyy in Enej Jovičić. Prvi napad se sicer rokometašem Gorenja ni izšel, saj je Pippa zaustavil Jakob Morato. Poleg Morata so v zasedbi Borisa Lisice od prve minute začeli še Karlo Kligl, Roko Purić, Amir Bašić, Benjamin Berkić, Jaka Moljk in Dani Zugan. Tudi domačini so zapravili svoj prvi napad, a tega ni znal kaznovati Poklar, ki se je prvič vrnil v domačo dvorano po poletnem prestopu iz Kopra v Velenje. Moljk je tako v naslednjem napadu zadel za 1:0, a sta hitro odgovorila Matanović in Drobež za prvo vodstvo državnih prvakov na začetku 3. minute. Začetek tekme je bil zelo izenačen, domačini so vselej povedli za gol, a so vselej odgovor našli tudi gostje. V 8. minuti je prišlo do prve izključitve na tekmi, ko je moral za dve minuti parket zapustiti Amir Bašić. Gostujoči trener Zoran Jovičić je v igro prvič poslal Tilna Sokoliča, ki je z golom prek celega igrišča v 10. minuti izenačil na 5:5. V naslednjem napadu Kopra pa dvojna izključitev v taboru Gorenja, v razmaku 15-ih sekund sta bila z dvominutno kaznijo kaznovana Poklar in Jovičić. Vseeno je bila tekma še naprej izenačena, dokler niso med 14. in 17. minuto domačini z delnim izidom prvič povedli s trmi goli razlike (10:7), ko je zadel Bašić. A to je bil tudi zadnji gol domačinov v prvem polčasu, saj niso našli več načina, kako premagati gostujočega kapetana Emirja Taletovića. Sicer v tem obdobju tekme tudi gostje dolgo časa niso bilo uspešni v napadu. Vseeno pa so uspeli polčas zaključiti z delnim izidom 5:0 in so tako na odmor po golu Poklarja odšli z vodstvom 12:10.

Tesna končnica in dve točki za prvake
Prvi gol v drugem polčasu so dosegli domačini, ko je bil prvič natančen Sandi Muminović, ki se je na koncu ustavil pri sedmih golih. To je bil gol za Koper po več kot trinajstih sušnih minutah. Na drugi strani je s svojim tretjim golom na tekmi hitro odgovoril Poklar (11:13). Gostje so bili manj učinkoviti v napadu v uvodnih minutah drugega polčasa, a je bil vselej na pravem mestu Matvež Skok, ki je v drugem polčasu zamenjal Taletovića in preprečil Koprčanom izenačujoči gol s tremi zaporednimi obrambami. Izkušeni vratar je bil v odlični dnevni formi in po golih Pippa in Anžeta Blagotinška, so v 39. minuti gostje prvič povedli s štirimi goli prednosti (18:14). Ta delni izid je domačega trenerja tudi prisilil v prvo minuto odmora v drugem polčasu. Toda tudi to ni rešilo domačih težav v napadu in Sokolič je imel priložnost, da popelje Gorenje v vodstvo s petimi goli razlike, a je zapravil najstrožjo kazen. V tem obdobju tekme se je razbranil domači vratar Morato, v napadu pa je bil neustavljiv Muminović in v 45. minuti so domačini znižali prednost Velenjčanov na samo gol zaostanka (18:19). Toda izenačiti jim ni uspelo in po dveh hitrih golih, najprej Pippa in potem še Sokoliča, so državni prvaki ponovno povedli za 3 (21:18). S tesnim rezultatom smo tako vstopili v zadnjih deset minut dvoboja. Jernej Drobež je v 54. minuti zadel in ohranil prednost gostov (24:22). Še naprej sta blestela tako Skok in Morato, ki sta v ključnih trenutkih zaustavljala nasprotnikove napade. Bašić je v zadnji minuti znižal na 23:24, a je Tilen Sokolič prevzel odgovornost in z osmim golom nekaj sekund pred koncem zadel za 25:23, zavedajoč, da je na uri ostalo premalo časa, da bi se lahko domačini vrnili. Muminović je sicer zadel še enkrat, a časa je zmanjkalo in Velenjčani so se veselili tesne in težko prigarane zmage v Areni Bonifika s 25:24.
To je bila četrta prvenstvena zmaga za aktualne državne prvake in druga zapored, s katero ohranjajo stik z vodilnimi moštvi prvenstva. Velenjčani bodo v prihodnjem krogu prosti, potem ko bi morali igrati tekmo 8. kroga proti Jeruzalem Ormožu, a je tekma zaradi evropskih obveznosti Ormožanov prestavljena na kasnejši termin. Koprčani pa ostajajo doma in bodo drugo prvenstveno zmago lovili proti Sviš Ivančni Gorici. Se pa slovenski državni prvaki že v ponedeljek podajajo na prvo evropsko gostovanje, saj jih v torek ob 20:45 v Leonu čaka tekma drugega kroga EHF Lige Evropa, ko bo nasprotnik Ademar Leon.

IZJAVI PO TEKMI:
Boris Lisica, trener RD Koper:
"Končno smo kontinuirano povezali igro v obrambi in napadu ter tranzicijo. Jasno je, da nam v določenih trenutkih tekme manjka zrelosti v igri, da bi pozitivno zaključili tekmo. Je pa ta predstava ponovno neka spodbuda, da se lahko tudi proti močnejšim ekipam držimo dobro in razmišljamo tudi o zmagi. V tej smeri bomo nadaljevali z delom."

Tine Poklar, igralec RK Gorenje Velenje:
"Vedeli smo, da prihajamo na težko gostovanje v Koper. Še ko sem sam igral tukaj, so bili v Bonifiki vedno derbiji. Dobro, da se nam je izšlo. Dogovorjeni smo, da gremo tekmo po tekmo. Čestital bi Kopru za zelo dobro igro."

LIGA NLB, 7. KROG, Arena Bonifika, Koper:
RD KOPER - RK GORENJE VELENJE 24:25 (10:12)
Muminović 7, Bašić 5; Sokolič 8 (5), Pipp 6. 

Vir: RK Gorenje Velenje

Foto: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov