ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


V Španiji proti staremu znancu

NOVICA 15.10.2024



V torek, 15. oktobra, se bodo rokometaši velenjskega Gorenja prvič za točke v novi sezoni EHF Lige Evropa borili na gostovanju. Osvojeno točko proti ekipi GOG-a bodo poizkušali nadgraditi na tekmi 2. kroga v Leonu proti ekipi Ademarja, ki je uvodni tekmovalni dan skupine A izgubila na gostovanju v Švici pri Kriensu.

Aktualni državni prvaki nadaljujejo z napornim oktobrskim ritmom tekem. Po remiju proti vodilni ekipi danske lige v 1. krogu Lige Evropa (35:35) in po težko prigarani zmagi v 7. krogu Lige NLB na gostovanju v Kopru (25:24), zasedbo Zorana Jovičića ta teden čaka prvo evropsko gostovanje. Na severu Španije se bodo slovenski državni prvaki pomerili z ekipo Ademar Leon, ki po štirih odigranih tekmah v španskem prvenstvu zaseda 5. mesto s tremi zmagami in enim porazom. Tokratni gostitelji so za uvod v evropsko sezono sicer izgubili v Švici, kjer jih je premagal Kriens (34:30) in bodo tokrat pred domačimi navijači še kako željni dokazovanja in željni, da osvojijo prve točke v novi sezoni.

»Pričakujemo izredno težko tekmo, Ademar je stari znanec Evrope, je klub z ugledom, tako kot Gorenje. Čaka nas, ogledal sem si nekaj njihovih tekem, zelo kakovostna ekipa. Na vsakem igralnem položaju imajo dva kvalitetna igralca. Igrajo zelo hitro. Mi smo se v Španijo odpravili z željo po zmagi, bomo pa videli, ali nam bo to uspelo,« je pred prvim evropskim gostovanjem povedal prvi mož velenjske stroke, Zoran Jovičić.

Kaj so kakovosti Špancev?
Trener Ademarja je v tej sezoni 43. letni Španec Daniel Gordo Rios, ki ima na voljo moštvo, ki je sestavljeno iz izkušenih in mladih rokometašev. Okostje španskih prvakov iz sezone 2000/01 sestavljajo domači igralci, v kadru pa je tudi nekaj uveljavljenih tujcev, ki znajo jeziček na tehnici prenesti v ključnih trenutkih tekme v njihovo korist. Tu velja izpostaviti izkušenega iranskega vratarja Saeida Barkhordarija, ki zna nasprotnikom povzročati ogromno preglavic, če se »razbrani«. Tudi na položaju levega zunanjega je lahko zelo nevaren mladi švedski reprezentant Oscar Daniel Lindqvist, ki premore izjemen pregled nad igro in redno razigrava soigralce z domiselnimi podajami. Še en 22-letnik pa je brez dvoma prvi zvezdnik španske zasedbe. To je desno krilni Španec Carlos Alvarez, ki je bil v minuli sezoni tudi izbran za najkoristnejšega igralca španskega državnega prvenstva. Naziv, ki sam po sebi pove ogromno, če vemo, kakšno zasedbo je imela v minuli sezoni velika Barcelona.

»Za nas je to zelo pomembna tekma. Želimo si odnesti iz tega gostovanja vsaj točko, morda celo obe. Vemo, da to ne bo enostavno. Prikazati bomo morali dosti boljšo igro kot minuli konec tedna proti Kopru. Prepričan sem, če se bomo držali dogovorov v obrambi in če bomo zbrani v napadu vseh 60 minut, nam lahko tudi uspe,« je pred tekmo z Ademarjem dodal najboljši strelec Gorenja v državnem prvenstvu v tej sezoni, Tilen Sokolič.

Šesti evropski obračun
Moštvi se bosta v 2. krogu Lige Evropa srečali že šestič na evropskih prizoriščih. Na dosedanjih petih obračunih pa so bili uspešnejši petkratni slovenski prvaki, ki so dobili tudi zadnja dva medsebojna obračuna v tem tekmovanju, in sicer v sezoni 2020/21. Takrat so Velenjčani v Rdeči dvorani slavili s 30:25, v Leonu pa s 26:23. Zadnja zmaga dvakratnih zmagovalcev EHF Pokala pokalnih zmagovalcev (1998/99 in 2004/05), sega v leto 2017, ko so pred domačimi navijači v Ligi prvakov slavili z 28:24. Prvič sta se sicer moštvi pomerili pred več kot 14. leti, ko je Ademar v Rdeči dvorani slavil z 27:21. A danes so drugačni časi, gre za dvoboj dveh mladih ekip, na katerem je zelo težko napovedati zmagovalca. V zelo izenačeni skupini je seveda vsaka točka še kako pomembna, preden se bo skupinski del prevesil v drugo tretjino. Zagotovo ne bo napeto le na severu Španije, temveč tudi na severu Evrope, kjer se bosta v tej skupini na Danskem pomerila še GOG in Luzern.

Tekmo Ademar Leon – Gorenje Velenje si boste lahko v živo ogledali tudi na programu Arena Sport v Sloveniji.

EHF Liga Evropa, skupina A, 2. krog:
Ademar Leon – RK Gorenje Velenje
GOG Gudme – HC Kriens-Luzern 

Vir: RK Gorenje Velenje

Foto: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov