ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Visok poraz Gorenja na prvem evropskem gostovanju

NOVICA 16.10.2024



V torek, 15. oktobra, so se rokometaši Gorenja prvič za točke v novi sezoni EHF Lige Evropa, borili na gostovanju. V Palacio de los Deportes v Leonu so se v 2. krogu pomerili z domačo ekipo Ademar Leon. Po odlični predstavi v prvem krogu proti Gudmeju pa so tokrat slovenski prvaki Španijo zapustili brez točk, saj so bili domačini prepričljivo boljši z 32:24.

Moštvi sta v tekmo 2. kroga vstopili z različnima popotnicama. Gostitelji so v uvodnem krogu izgubili na gostovanju v Švici pri Luzernu (30:34), medtem ko so slovenski državni prvaki v Velenju remizirali s favoritom skupine, potem ko je bilo proti Gudmeju (35:35). Domačini so tako želeli popraviti vtis in se prikazati v dobri luči pred domačimi navijači in to so na koncu res storili.

Domači trener Daniel Gordo Rios ni pretirano eksperimentiral z začetno postavo, ki je bila pričakovana. V gol je postavil Iranca Saeida Barkhordari, v polju pa so začeli Oscar Lindqvist, Javier Calvo, Patryk Wasiak, Dario Sanz de Nicolas, Alvaro Duarte in Rodrigo Quost. Tudi gostujoči strateg Zoran Jovičić ni veliko spreminjal glede na videno v tej sezoni. Na tekmi sicer ni mogel računati na Eneja Jovičića, ki je moral zaradi zdravstvenih težav tekmo izpustiti. V golu je sicer začel Matevž Skok, v polju pa Urban Pipp, Vlado Matanović, Jernej Drobež, Tine Poklar, Tilen Sokolič in Aljoša Yankovskyy.

Prvi napad na tekmi je pripadel rokometašem Gorenja, a so ga gostje zapravili in domačini so se kot prvi razveselili zadetka, ko je v polno meril Calvo, ki je na koncu dosegel dva gola. Španci so pričakovano igrali zelo agresivno v obrambi in tudi v drugem napadu goste prisilili v izgubljeno žogo, a domačini so priložnost za zgodnjo prednost z dvema zadetkoma zapravili. Tilen Sokolič si je pripravil zaključek, da izenači rezultat, a se je Barkhordari izkazal s prvo iz med številnih sijajnih obramb tekmo srečanja. Na začetku četrte minute je Oscar Lindqvist zadel za 2:0, a je s prvim golom Gorenja odgovoril Tine Poklar, a na žalost gostov je bil to njihov edini gol v prvih desetih minutah. Domačini so bili agresivni v obrambi in razigrani v napadu, in ko je v 10. minuti Rodrigo Quost zadel za 6:1, je Zoran Jovičić moral vzeti prvo minuto odmora na tekmi. Urban Pipp je s svojim prvim golom končal strelsko sušo gostov, a ponovno so rokometaši Ademarja našli hiter odgovor in v 12. minuti povedli z 8:2. Kmalu za tem je sledila prva izključitev, pri domačih je moral na klop Quost in Yankovskyy je s svojim prvim golom znižal na 8:4. Štirje goli prednosti za Špance po prvi polovici prvega polčasa. Kot da sta dva zaporedna gola Gorenja, razjezila domačine, ki so v nekaj minutah ponovno pobegnili in prvič na tekmi povedli s šestimi goli prednosti (12:6). V golu je še naprej blestel Barkhordari in v 21. minuti so domačini imeli priložnost, da prvič povedejo s sedmimi goli prednosti, a je kapetan Emir Taletović zaustavil poizkus Lindqvista, potem ko je med vratnicama zamenjal Skoka. Obramba, ki je malce prebudila slovenske prvake. Najprej je Sokolič uspešno izvedel sedemmetrovko, nato je Aljoša Yankovskyy zadel še v prazen gol in prednost Leona je bila prepolovljena (13:9). V tem trenutku je nalet gostov z minuto odmora, svojo prvo, prekinil domači trener Daniel Gordo. V zadnji minuti prvega polčasa sta bili obe zasedbi uspešni s svojima napadoma in Vlado Matanović je postavil izid prvega polčasa - 14:10 za Ademar.

Popolna prevlada Špancev v drugem delu
Zaključek prvega polčasa je rokometašem Gorenja dal nekaj upanja, da še lahko pridejo do preobrata in do kakšne točke na severu Španije. A tako kot prvega, so tudi drugi polčas bolje odprli gostitelji. Wasiak in Alvarez sta z dvema hitrima goloma poskrbela, da so domačini po manj kot dveh minutah igre v nadaljevanju vodili s 16:10. Poklar je v 33. minuti dosegel prvi gol za goste v drugem polčasu, a je hitro sledila izključitev Yankovskega, kar je bila zanj druga na tekmi. Taletović je z novo obrambo poskrbel, da so se ose ubranile z igralcem manj, a so vseeno domačini v 37. minuti prvič povedli s sedmimi goli razlike, ko je v polno meril Alvaro Duarte. Ob vodstvu z 20:13 je moral prvič v drugem polčasu z minuto odmora odreagirati Zoran Jovičić. Še naprej je bil v golu Ademarja nerešljiva uganka za goste Barkhordari, ki je takoj po minuti odmora zaustavil poizkus Poklarja. Dvajest minut pred koncem so bili domačini še naprej v varni prednosti šestih golov (20:14). Jovičić je poizkusil z menjavami in v igro poslal Malika Tatarja, Gotija Maričića in Tea Jezernika, a tudi to ni nagnilo jezička na tehtnici in domačini so v razmaku treh minut izpeljali nekaj bliskovitih protinapadov in po golu Alvareza v 44. minuti prvič povedli z dvomestno prednostjo (24:14). Rokometaši Gorenja so bili povsem razglašeni v obrambi in napadu, še naprej pa so vsako malenkost kaznovali gostje. V 52. minuti je Alvarez, ki je bil na koncu s sedmimi goli najboljši strelec tekme, zadel za 29:17 in takrat so vsi v dvorani že vedeli, da bo zmaga ostala doma. Do konca tekme so rokometaši Ademerja vendarle malce popustili, zavedajoč, da imajo visoko prednost in Teo Jezernik je v 60. minuti s svojim drugim golom postavil končni rezultat - 32:24.

Za Ademar je bila to prva zmaga v novi sezoni EHF Lige Evropa, s katero so se na drugem mestu točkovno izenačili s Kriensom, ki je v drugem krogu izgubil na Danskem pri GOG-u, ki je slavil z 39:36. Gorenje ostaja pri eni osvojeni točki in trenutno zaseda zadnje mesto v skupini A. A nova priložnost, da slovenski državni prvaki popravijo vtis, sledi že zelo kmalu. Prihodnji torek, 22. oktobra, ob 18:45, v Rdečo dvorano namreč prihaja Kriens.
Liga Evropa, 2. krog, skupina A:

ADEMAR LEON – GORENJE VELENJE 32:24 (14:10)

Ademar Leon: Barkhordari, Perez, Lindqvist 1, Minambres 2, Dominguez 7 (2), Wasiak 2, Sanz de Nicolo 5, Fernandez 1, Rozada, Sanchez 3, Duarte 1, Nabil 5, Alvarez, Gonzalez, Benites 5.
Gorenje Velenje: Skok, Taletović, Velić 2, Pipp 3, Matanović 3, Jezernik 2, Maričić, Drobež, Poklar 3, Starman, Tatar 2, Sokolič 5, Blagotinšek 2, Jankovskij 2, Lončarić.
7-metrovke: 2/2; 4/4
Izključitve: 4 minut; 8 minut

Lestvica: GOG Gudme 3, Ademar in Kriens po 2, Gorenje 1 

Vir: RK Gorenje Velenje

Foto: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov