ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Šport invalidov - Franček Gorazd Tiršek najboljši športnik invalid leta 2016

NOVICA 16.12.2016



V Ljubljani se je s slavnostno prireditvijo Invalid Športnik leta 2016 končalo uspešno leto športnic, športnikov in ekip invalidov, ki so doma in na tujem branili barve domovine.

Prireditev v hotelu Austria Trend hotel je organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK), častna pokroviteljica dogodka pa je bila dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Naši športniki so dosegli odlične rezultate na paraolimpijskih igrah. Želim si, da se s tem nadaljuje. Pri vseh vas pa se priporočam, da še naprej pomagate in stojite ob strani športu invalidov, da se še boljše zapiše v Sloveniji,“ je uvodoma dejal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

„Še eno leto se bliža h koncu. Čas je, da se na takih prireditvah ozremo nazaj v leto, ki je bilo (para)olimpijsko. Hvala vsem paraolimpijcem, športnikom invalidom, ki ste zmogli in ne le presegli in uresničili svoje cilje, ampak tudi cilje Slovenije. Hvala vam za to,“ je med drugim povedala ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

„Šport bogati kakovost človeka. V URI-Soča se tega dobro zavedamo. Vemo, da smo ponavadi prvi, ki našim pacientom ponudimo možnost, da se vključijo v družbo. Šport je ena od teh možnosti,“ je izpostavil mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI-Soča, ki je ob tem spomnil, da je napočil skrajni čas, da se zgradi športna dvorana, ki bo namenjena športu invalidov.

Veselka in Franček Gorazd

Naziv najboljše športnice leta 2016 je osvojila paraolimpijska zmagovalka in dobitnica zlate medalje Veselka Pevec, ki se je že na paraolimpijskih igrah nekajkrat pošalila, ko je dejala, da je prišla, videla in zmagala. Pred dnevi pa je njej v čast Pošta Slovenije izdala tudi poštno znamko. Veselka je športnica leta postala drugič (prvič leta 2014).

Naziv najboljšega športnika leta 2016 je osvojil strelec Franček Gorazd Tiršek, ki je že dolgo časa znano ime v športnih krogih, pa tudi širša javnost ga dodobra pozna. Njegovo že skoraj 10 – letno nastopanje za reprezentanco Slovenije je obeležilo uspešno zbiranje kolajn. Letos je na paraolimpijskih igrah obranil 2. mesto in srebrno medaljo iz Londona 2012. Priznanji sta jima izročila dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

“Paraolimpijsko gibanje je zelo vzpenjajoče se. Na tem področju je moč narediti še marsikaj, predvsem je pomembna medijska zastopanost športa invalidov. V letu 2016 se je zgodilo veliko dogodkov prvič: lažje je zaposliti športnike invalide, v novem zakonu so predlogi, ki so bolj konkurenčni do športnikov invalidov, pridobili smo znamko Veselke Pevec … veliko je dogodkov, ki bi jih lahko zaznamovali kot mejnike leta 2016,” je dogodke letošnjega leta strnil predsednik krovne zveze za šport invalidov – paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK) Damijan Lazar. 

Na prireditvi je bila kot častna pokroviteljica tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je v govoru izpostavila pomen športa invalidov za vpliv na celotno družbo, zahvalila pa se je športnikom za njihov velik doprinos k športnim uspehom olimpijskega in paraolimpijskega leta 2016.

“Dobiti največja priznanja v državi konec leta je čudovito. Čeprav sem po medalji v Riu vedela, da bo tako, je to nekaj posebnega. Najbolj pa mi bo ostalo v spominu, ko sem dobila svojo znamko. Res je to tudi spodbuda in priznanje, je pa tudi zasluženo. Delalo se bo še naprej in upam, da bo še kaj takšnih priznanj. Delam pridno, garam, tudi medije je pritegnila moja zgodba. Bilo je naporno, ampak je tudi zelo pozitivno, da nam mediji pomagate, da smo prepoznavni in lažje dobiti kakšne pokrovitelje,” je o (pričakovani) nagradi dejala zlata strelka Veselka Pevec.

Dobro delo

“V zadnjih petih letih sem dobil štirikrat naziv športnika leta. Vidim, da sem delal dobro, pošteno in vestno. Če sem bil včasih malo presenečen, sem danes to malce pričakoval. Paraolimpijska medalja je dokaz za pošteno in dobro delo. V Londonu sem osvojil prvo, tokrat se potrdil kakovost in znanje in osvojil drugo, vmes pa sem se z mednarodnih tekmovanj vračal z medaljami. To kaže na dobro delo in stalne rezultate, ki me postavljajo v svetovni vrh in v vrh športnikov invalidov v Sloveniji,” je nagrado prav tako pričakoval srebrni paraolimpijec Franček Gorazd Tiršek, so še zapisali pri Slovenski tiskovni agenciji.

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak