ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Nordijska kombinacija - na SP smola Marjana Jelenka in debi Vida Vrhovnika

NOVICA 25.02.2017



V idiličnem sončnem vremenu v Lahtiju so s prvo preizkušnjo na letošnjem svetovnem prvenstvu na srednji skakalnici opravili nordijski kombinatorci. Marjan Jelenko je bil po skokih odličen 11., v teku pa je izgubil več kot 30 mest.

Marjan Jelenko je že ob prihodu v Lahti potrdil, da je našel pravo skakalno formo, potem ko je bil na treningih in danes v poizkusni seriji vedno med najboljšim. Zelo dobro je skočil tudi na tekmi, žal pa pri 98 metrih malce slabše doskočil in nekaj odbitka pri sodniških ocenah mu je vzelo še boljše izhodišče pred tekaškim delom preizkušnje. S 118,7 točkami je bil na 11. mestu, za vodilnim Nemcem Ericom Frenzlom, ki je skočil najdlje, 99 metrov, pa je zaostajal 38 sekund.

Drugi je bil z enako dolžino kot Frenzel, a precej boljšimi vetrovnimi razmerami, Johannes Rydzek z zaostankom 14 sekund, tretji pa z zaostankom 24 sekund Estonec Kristjan Ilves. Naš mladi Vid Vrhovnik je s 85.5 metri in zaostankom 1:59 zasedal 45. mesto. 

V prvem krogu 10 km tekaške preizkušnje je Jelenko že izgubil stik s prvo zasledovalno skupino, ki se je izoblikovala in tekla boj za bronasto medaljo. Vodilna Nemca sta bila za vse nedosegljiva, Rydzek je hitro ujel tri leta starejšega olimpijskega prvaka Frenzla. Jelenko je po prvem krogu padel na 17. mesto, kljub temu, da je proti vodilnemu Frenzlu pridobil 10 sekund. Žal je nato šlo vse le še navzdol, kar je bilo po nedavni bolezni tudi lahko pričakovati, žal pa danes ni bilo sreče niti s pripravo tekaških smuči. Jelenko je na polovici proge že imel 1:17,8 zaostanka na 28. mestu, v drugi polovici proge pa se je le še boril za prihod v cilj, potem ko se je zaostanek vseskozi povečeval. Pred zadnjim krogom je na 39. mestu zaostajal 2:31,7, v cilj pa je prišel na 42. mestu z zaostankom 3:17,0.

Vid Vrhovnik je nalogo nabiranja izkušenj opravil dobro, v 10 kilometrih pa je pričakovano izgubil še nekaj dodatnega časa in tudi mest, tako da je svoj debitantski nastop na članskih svetovnih prvenstvih končal na 49. mestu z zaostankom 5:14,4.

Današnji nastop je naš najizkušenejši kombinatorec kar hitro pozabil: "Žal mi je, da se je to zgodilo na svetovnem prvenstvu, da smuči niso bile dobre. To je svetovno prvenstvo, prvi krog sem grizel, pa so se odpeljali, v drugem sem spet grizel in so se spet odpeljali. Potem pa vidiš, da ti ne gre, pade ti motivacija. Navkreber še greš, navzdol pa se tekmeci odpeljejo in veš da boš enkrat sigurno zaostal. Na žalost se je to zgodilo ravno zdaj, ko sem najbolje skočil, na najbolj pomembni tekmi sem imel najboljše izhodišče. Sem malo razočaran, a neke katastrofe pa tudi ni, ker imam še eno tekmo na veliki skakalnici. Sem v zelo dobri skakalni formi, ta tekma je že kar malo pozabljena. Do srede bomo veliko delali, tudi sam bom zraven pri servisu, pomagal bom, da do srede uredimo stvari."

Svojega prvega nastopa na velikem tekmovanju na veliki sceni nikoli ne bo pozabil Vid Vrhovnik: "Dal sem vse od sebe, šlo je, kot je šlo. Ti fantje so zelo, zelo močni, tako da bo potrebnega še veliko dela, da se bom lahko kosal z njimi," je po debitantskem nastopu povedal mladi Vrhovnik.

Naslov svetovnega prvaka iz Faluna je zanesljivo ubranil Johannes Rydzek, ki je v tretjem krogu strl odpor Erica Frenzla, oba pa sta na koncu imela lepo prednost pred zasledovalci. Iz zasledovalne skupine so se v zadnjem krogu odlepili Björn Kircheisen, Fabian Riessle in Akito Watabe, ki pa proti Nemcema ni imel možnosti in je končal na petem. Bron je pripadel veteranu Kircheisnu, Riessle pa je poskrbel za kar četvorno nemško zmago.

Vir: sloski.si

Vir: sloski.si, foto: GEPA Vir: sloski.si, foto: GEPA

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak